Αυτός είναι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ λόγος που νιαουρίζουν οι γάτες!

Αν υπάρχει ένα πράγμα που περιμένεις με ανυπομονησία κάθε μέρα, είναι να μπορείς να συνομιλείς με τη γάτα σου όταν γυρνάς σπίτι. Όταν περνάτε την πόρτα, το γουρουνάκι σας σας υποδέχεται με ένα νιαούρισμα και μετά ακολουθεί μια ανταλλαγή, λίγο πολύ, ανάλογα με τη διάθεση. Και ακόμα κι αν δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα, ξέρετε και οι δύο ότι λέτε ο ένας στον άλλον για την ημέρα σας. Οι συγγενείς σας που δεν έχουν γάτες τείνουν να πιστεύουν ότι είστε τρελοί, αλλά είστε σίγουροι ότι η γάτα σας σας μιλάει. Και έχεις δίκιο!

Οι γάτες νιαουρίζουν μόνο με ανθρώπους

Να ξέρετε ότι τα νιαουρίσματα της γάτας σας είναι μόνο για εσάς. Στην πραγματικότητα, Οι αιλουροειδείς φίλοι μας δεν νιαουρίζουν όταν είναι μεταξύ τους. Δεν χρησιμοποιούν νιαουρίσματα για να επικοινωνούν, αλλά μάλλον τη γλώσσα του σώματος ή τις μυρωδιές.

Μόνο όταν είναι γατάκια νιαουρίζουν στη μητέρα τους, για να καταλάβει ότι πεινάνε, κρυώνουν ή έχουν χαθεί. Όμως, καθώς μεγαλώνουν, σταματούν να νιαουρίζουν.

Ωστόσο, κατά την «εξημέρωση» τους από τον άνθρωπο, οι γάτες έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Τότε ήταν θέμα επιβίωσης. Πράγματι, έπρεπε να είναι σε θέση να κάνουν τους ανθρώπους να καταλάβουν πότε πεινούσαν.

νιαουρίζει η γάτα
Συντελεστές: LSOphoto / iStock

Μόλις επιλυθεί αυτό το ζήτημα, τότε οι γάτες άρχισαν να νιαουρίζουν για να πάρουν αυτό που ήθελαν, και όχι μόνο φαγητό. Μπορεί πλέον να είναι μια επιθυμία να βγεις έξω, να αλλάξεις σκουπίδια, να χαϊδέψεις…

Πραγματικά καλά μελετημένα νιαουρίσματα

Συχνά λέμε ότι οι γάτες είναι ζώα χειριστές. Λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο, είναι! Πράγματι, αν το νιαουρίζοντας των αιλουροειδών είναι τόσο γλυκό ή σπαρακτικό να ακούς (ανάλογα με τη γάτα), είναι επειδή σκοπός τους είναι να προκαλέσει ένα συναίσθημα το σπίτι σας. Θα πρέπει να σας ωθήσει να τους δώσετε αυτό που θέλουν.

Εάν ζείτε με μια ομιλητική γάτα, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε πόσο εκπέμπει νιαουρίσματα διαφόρων αποχρώσεων και παραλλαγών ανάλογα με το τι θέλει. Για παράδειγμα, όταν σας ζητάει φαγητό, τα νιαουρίσματα του είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Από την άλλη, όταν σας ζητά να τον αφήσετε ήσυχο, τα νιαουρίσματα του είναι μάλλον δυσάρεστα να ακούγονται. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να τραβήξετε την προσοχή σας.

Μια θεωρία μάλιστα ισχυρίζεται ότι τα νιαουρίσματα των γατών είναι παράξενα παρόμοια με τα κλάματα των μωρών. Ο στόχος? Πυροδοτούν στους ανθρώπους την ανάγκη να τους ταΐσουν. Αρκετά καταπληκτικό, σωστά;

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί, εάν η γάτα σας αρχίσει να νιαουρίζει με διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο, πιο δυνατά ή πιο συχνά για παράδειγμα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα υγείας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

τι επιπτώσεις στη γάτα σας;

Γιατί οι γάτες αγαπούν τα χαρτόκουτα;