Γιατί οι γάτες είναι αβοήθητες απέναντι στους αρουραίους;

Η γάτα σας μπορεί να έχει τη συνήθεια να φέρνει το θήραμά της στο σπίτι σας, προς ευχαρίστησή σας. Πουλιά, σαύρες, ποντίκια, όλα πάνε. Όλα, εκτός από τους αρουραίους! Ναι, παρά τα όσα υποδηλώνει η φήμη τους, οι αιλουροειδείς φίλοι μας σχεδόν ποτέ δεν επιτίθενται σε αρουραίους. Να γιατί !

Θήραμα πολύ μεγάλο για γάτες

Δεδομένου του αριθμού των άγριων και οικόσιτων γατών που κατοικούν πόλεις, τείνουμε να πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα αιλουροειδή συμμετέχουν ενεργά στη ρύθμιση του πληθυσμού των αρουραίων. Μάλλον! Στην πραγματικότητα, Οι γάτες δεν είναι θηρευτές αυτών των μεγάλων τρωκτικών.

Ο λόγος ? Οι αρουραίοι είναι πολύ μεγάλο θήραμα για αυτούς. Σε κάθε περίπτωση είναι που ανακαλύφθηκε Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Fordham. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ακολούθησαν α αποικία 100 αρουραίων που ζει σε ένα κέντρο βιομηχανικής ανακύκλωσης που βρίσκεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Αφού τοποθέτησαν κάμερες σε όλη την περιοχή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε 79 ημέρες, μόνο δύο αρουραίοι είχαν σκοτωθεί από άγριες γάτες. Και ότι μόνο τρεις απόπειρες κυνηγιού είχαν γίνει. Συνεπώς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αιλουροειδή δεν ενδιαφέρθηκαν για αυτά τα τρωκτικά, πιθανώς λόγω του μεγέθους τους. Και για καλό λόγο, Το να κυνηγήσεις θήραμα 300 γραμμαρίων απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια από το να κυνηγήσεις θήραμα 30 γραμμαρίων.

γάτα που κυνηγάει θήραμα
Πιστώσεις: iStock

Ειδικά αφού, όντας ευκαιριακά ζώα, οι γάτες τείνουν να προτιμούν την εύκολη λεία, δηλαδή μικρά και ανυπεράσπιστα, όπως τα πουλιά. Είναι επίσης για αυτό το λόγο που θεωρούνται πλέον αληθινά απειλή για τη βιοποικιλότητα

Οι αρουραίοι είναι λιγότερο ορατοί αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν

Παρά αυτή την ανακάλυψη, η ιδέα ότι οι γάτες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των αρουραίων έχει σκληρό δόντι. Και για καλό λόγο, όταν οι κάτοικοι εισάγουν γάτες σε μια περιοχή μολυσμένη από αρουραίους, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν όλο και λιγότερα τρωκτικά.

Αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι επειδή οι γάτες τις σκοτώνουν αλλά επειδή οι αρουραίοι περνούν περισσότερο χρόνο στις κρυψώνες τους παρά έξω όταν οι γάτες τριγυρνούν.

« Όπως κάθε θήραμα, οι αρουραίοι υπερεκτιμούν τον κίνδυνο θήρευσης. Παρουσία γατών, προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους για να γίνουν λιγότερο εμφανείς και να περνούν περισσότερο χρόνο σε λαγούμια», διευκρινίζει το Δr Michael H. Parsons, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Τώρα ξέρετε, αν το σπίτι σας φιλοξενεί μια οικογένεια αρουραίων, δεν έχει νόημα να υιοθετήσετε μια γάτα!

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

Η προσωπικότητα των γατών θα ήταν παρόμοια με αυτή των λιονταριών!

Ταΐζετε τη γάτα σας σαν πραγματικός κυνηγός: 3 συνήθειες που πρέπει να εφαρμόσετε

Τι τρώνε οι γάτες στην άγρια ​​φύση;

Top 5 πιο ήσυχες ράτσες γατών

Ποιες κροκέτες για τη γάτα μου; 5 χρήσιμες συμβουλές