Γιατί το κατούρημα της γάτας μυρίζει τόσο άσχημα;

Όποιος μοιράζεται το σπίτι του με ένα αιλουροειδές ξέρει ότι το κατούρημα της γάτας μυρίζει ιδιαίτερα έντονα…και άσχημα. Είναι πολύ απλό, είτε η γάτα σας ουρεί στο κουτί απορριμμάτων της είτε αλλού, η μυρωδιά είναι τόσο πικάντικη που μπορείτε να τη μυρίσετε απλά περνώντας από εκεί. Και αν έχετε την ατυχία να μην καθαρίσετε αμέσως, τότε η μυρωδιά μπορεί να διαπερνά το δωμάτιο για μέρες. Πώς να το εξηγήσω;

Αιτία: ιδιαίτερα συμπυκνωμένα ούρα

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ούρα παράγονται από τα νεφρά. Αυτά φιλτράρουν τα απόβλητα που παράγονται από τα αιμοσφαίρια για να καθαρίσουν το αίμα. Αφού απομονωθούν, αυτά τα απόβλητα στη συνέχεια αραιώνονται σε νερό και στη συνέχεια στέλνονται στην ουροδόχο κύστη για να εκκενωθούν τελικά από το σώμα κατά την ούρηση.

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ούρα της γάτας είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένα σε σύγκριση με αυτά των ανθρώπων. Ο λόγος ? Οι αιλουροειδείς φίλοι μας προέρχονται από τις πιο έρημες περιοχές του πλανήτη, όπου τα σημεία νερού είναι σπάνια. Γεγονός, έχουν εξελιχθεί για να βρίσκουν όλο το νερό που χρειάζονται απευθείας στο φαγητό τους.

Αυτό εξηγεί γιατί, ακόμη και σήμερα, οι γάτες δεν πίνουν πολύ. Πολύ περισσότερο αν η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από υγρή τροφή, δηλαδή κονσέρβες. Από την άλλη πλευρά, οι γάτες που τρέφονται κυρίως με κροκέτα (ξηρά τροφή) θα τείνουν φυσικά να πίνουν περισσότερο.

πίνει η γάτα
Πιστώσεις: dinachi / iStock

Για να διατηρείται το νερό περισσότερο στο σώμα, τα νεφρά των γατών έχουν βρει λοιπόν τη λύση: να συγκεντρώνουν τα ούρα. Ωστόσο, τα συμπυκνωμένα ούρα περιέχουν περισσότερα απόβλητα.

Καλό να ξέρω : όταν ουρείτε για πρώτη φορά το πρωί όταν ξυπνάτε, τα ούρα σας πιθανότατα μυρίζουν πιο δυνατά από ό,τι στο τέλος της ημέρας. Και για καλό λόγο, έπινες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας τα ούρα σου λιγότερο συγκεντρωμένα.

Τα απόβλητα ούρων φταίνε

Ορισμένα απόβλητα ούρων προέρχονται, κατά τη στιγμή της αποσύνθεσής τους από βακτήρια, αυτής της μυρωδιάς που είναι τόσο χαρακτηριστική για το κατούρημα της γάτας. Ο κύριος ένοχος είναι η σεμινάριοένα αμινοξύ του οποίου η παραγωγή ρυθμίζεται από την τεστοστερόνη.

Επιπλέον, αυτό το αμινοξύ υπάρχει στα ούρα της γάτας και είναι ιδιαίτερα αρωματικό παίζει ρόλο στη σήμανση της επικράτειας. Μη ανιχνεύσιμο σε γατάκια κάτω των 6 μηνών, είναι επίσης λιγότερο παρόν σε ευνουχισμένα αρσενικά και στείρα θηλυκά.

απορρίμματα γάτας
Credits: Lightspruch / iStock

Να είστε προσεκτικοί, ωστόσο, αν παρατηρήσετε μια ιδιαίτερα έντονη και ασυνήθιστη οσμή στα ούρα της γάτας σας. Πράγματι, μπορεί να είναι α λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Και για καλό λόγο, τα ούρα της γάτας είναι πιο συμπυκνωμένα, ερεθίζονται εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η διαβούλευση με τον κτηνίατρο.

Υπάρχουν κάποια κόλπα για να κάνετε το κατούρημα της γάτας να μυρίζει λιγότερο έντονα;

Εάν δεν αντέχετε άλλο αυτή την επίμονη μυρωδιά, να ξέρετε ότι λίγες λύσεις είναι διαθέσιμες. Ωστόσο, μπορεί να εξεταστεί η αποστείρωση ή ο ευνουχισμός για να μειώσετε το επίπεδο της γάτας στα ούρα της γάτας σας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις συμπεριφορές σήμανσης περιοχής.

Διαφορετικά, σκεφτείτε να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πιει για να αραιώσει τα ούρα της. Για να το κάνετε αυτό, μην διστάσετε επενδύστε σε μια βρύση ή εισάγοντας περισσότερη υγρή τροφή στη διατροφή τους.

Τέλος, βεβαιωθείτε επίσης απομακρύνετε τακτικά τα λερωμένα σκουπίδια, δηλαδή κάθε φορά που η γάτα σας πηγαίνει στο κουτί απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, τα ούρα δεν θα έχουν χρόνο να υποβαθμιστούν, και επομένως να απελευθερώσουν οσμές.

Καλή ή κακή ιδέα;

5 συμβουλές για να κάνετε τη γάτα σας να αθλείται χωρίς να το γνωρίζετε