Η ηλικιωμένη γάτα μου δυσκολεύεται να φάει: 5 συμβουλές για να τη βοηθήσετε

Εδώ και αρκετό καιρό, η γάτα σας άνω των δέκα ετών φαίνεται να δυσκολεύεται να φάει, οδηγώντας σε απώλεια βάρους; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι φυσικά να τον πάτε στον κτηνίατρο για να ελέγξει την κατάσταση της υγείας του. Μετά, υπάρχουν κάποια κόλπα για να το επιστρέψουν όρεξη, όλα χωρίς να βιαστείς!

1. Θρυμματίστε το φαγητό του

Φτάνοντας σε μια ορισμένη ηλικία, πολλές γάτες έχουν προβλήματα με τα δόντια. Ο πόνος, η δυσφορία και η δυσκολία στο φαγητό είναι στη συνέχεια στο πρόγραμμα. Για να μειώσετε το αίσθημα δυσφορίας και να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να φάει, μη διστάσετε κόψτε το φαγητό σε μικρά κομμάτιαή ακόμα και να το πολτοποιούμε μέχρι να γίνει χυλός. Αν αυτό μπορεί να διευκολύνει το πέρασμα του φαγητού και έτσι να τον βοηθήσει να ταΐσει, μην το στερήσεις!

Αν έχετε την εντύπωση ότι η μπαλίτσα σας έχει πονόδοντο ή έχει ένα σαγόνι που μπλοκάρει εύκολα, μια επίσκεψη ελέγχου στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη. Ειδικά αν η γάτα σας δεν έχει απολέπιση για λίγο!

2. Δώστε του σούπες

Αν δεν έχετε χρόνο να πολτοποιήσετε το φαγητό της γάτας σας σε κάθε γεύμα, υπάρχουν πολτοποιήστε με τη μορφή σούπας. Αλλά πρέπει ακόμα να εκτιμήσει τη γεύση τους, φυσικά!

Σε κάθε περίπτωση, μια μεγαλύτερη γάτα πρέπει να τρέφεται κυρίως με υγρή τροφή για την προώθηση της ενυδάτωσης αλλά και επειδή η ξηρή κροκέτα είναι πιο δύσκολο να μασηθεί.

3. Σηκώστε το μπολ του

Η γάτα σας υποφέρει απόαρθροπάθεια ? Θυμηθείτε λοιπόν να σηκώσετε ελαφρώς το μπολ του τοποθετώντας το σε ένα βιβλίο για παράδειγμα. Ο στόχος? Αποτρέψτε το από το να χρειάζεται να σκύβει πολύ και έτσι κάντε τα γεύματα πιο άνετα.

η γάτα τρώει κροκέτα
Πιστώσεις: iStock

Πράγματι, η οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι μια ασθένεια που συνδέεται με γήρανση των αρθρώσεων, μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη, μειώνοντας την κινητικότητα του πάσχοντος ζώου. Εάν η γάτα σας δυσκολεύεται να περπατήσει, να πηδήξει, να ανέβει σκάλες ή αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος από το συνηθισμένο για να ξαπλώσει, πιθανότατα πάσχει από οστεοαρθρίτιδα.

4. Φέρτε το μπολ του πιο κοντά

Όπως η γάτα σας μπορεί να δυσκολεύεται να χαμηλώσει το κεφάλι της στο μπολ της, μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να φτάσει εκεί. Για να το ενθαρρύνετε να φάει, φροντίστε να το κάνετε φέρτε το μπολ του πιο κοντά στον υπνάκο του. Και ειδικά να κατεβάστε το στο επίπεδο του εδάφους αν είχε προηγουμένως τοποθετηθεί σε ύψος.

Γιατί ακόμα κι αν η γάτα σας ήταν πάντα σπουδαίος άλτης, είναι πιθανό η ηλικία να μην της επιτρέπει πλέον να κάνει άλματα όπως πριν!

5. Ζεσταίνετε ξανά το φαγητό του

Όταν γεράσουν, οι γάτες χάνουν την όσφρησή τους. Ακόμη χειρότερα, μερικές φορές είναι ακόμη και θύματα ναυτίαειδικά σε περίπτωση χρόνιας νόσου όπως για παράδειγμα νεφρική ανεπάρκεια.

Χύνω απελευθερώνουν φυσικές γεύσεις φαγητό στη γάτα σας, θυμηθείτε να ζεστάνετε το φαγητό της για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Και πάνω από όλα, μην αφήσετε το γεμάτο πιάτο του να μείνει κάτω από τη μύτη του για αρκετές ώρες, αλλιώς θα ραγίσει την καρδιά του!

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

Μεγαλύτερη γάτα: 6 συμβουλές για να της κάνετε τη ζωή πιο εύκολη στο σπίτι

Πώς να καταλάβετε εάν η ηλικιωμένη γάτα σας είναι γεροντική: 9 αδιαμφισβήτητα σημάδια

Ηλικιωμένη γάτα: 6 συμβουλές για να τη διατηρήσετε υγιή!

Πόσο χρονών είναι η γάτα σας σε ανθρώπινη ηλικία;

Πώς να προωθήσετε την ευημερία της γάτας σας;