Καλή ή κακή ιδέα;

Αν είστε στο τραπέζι ή μαγειρεύετε και έχετε την ατυχία να βγάλετε το τυρί, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε τη γάτα σας δίπλα σας να σας κάνει βλέμματα. Και, πρέπει να παραδεχτείτε, δυσκολεύεστε να του αρνηθείτε οτιδήποτε. Είναι όμως όντως ακίνδυνο για την υγεία του να του δίνετε από καιρό σε καιρό ένα μικρό κομμάτι τυρί;

Σε μικρές ποσότητες, είναι δυνατό

Όπως κάθε τροφή που δεν είναι τοξική για τη γάτα σας, το τυρί μπορεί να χορηγηθεί, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες. Και έγκαιρα. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να δώσετε στη γάτα σας ένα δισκίο, μπορείτε να το κρύψετε σε ένα μικρό κομμάτι τυρί. Ούτε δει, ούτε γνωστό! Ομοίως, αν θέλετε να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να κάνει κάτι, ένα μικρό ζάρι τυρί μπορεί να χρησιμεύσει ως θεραπεύω.

Από την άλλη, αποφύγετε να του δίνετε τυρί κάθε μέρα. Γιατί ? Απλά επειδή είναι μια λιπαρή τροφή, πολύ θερμιδικό, και ότι δεν είναι καλό για το υπερβολικό της βάρος. Μετά γιατί το τυρί είναι πλούσιο σε αλάτι. Και κυρίως γιατί δεν είναι φυσική τροφή στη διατροφή του, ακόμα κι αν είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη. Μην ξεχνάτε ότι οι γάτες είναι αληθινά σκληρά σαρκοφάγα!

chat fromage
Credits: iStock / Svetlana Sultanaeva

Καλό να ξέρω : Αν δώσεις 30 γραμμάρια τυρί σε μια γάτα 4,5 κιλών, είναι σαν να τρως δυόμισι cheeseburger ταυτόχρονα. Σε κάνει να σκέφτεσαι, έτσι δεν είναι;

Προσοχή στη δυσανεξία στη λακτόζη

Ο μύθος ότι οι γάτες μπορούν να πίνουν γάλα κατά βούληση είναι εντελώς λάθος. Πράγματι, το γάλα είναι η κύρια τροφή των γατών κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Αλλά μόλις τα γατάκια φτάσουν τους 2 ή 3 μήνες, θα πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς από τη διατροφή τους.

Και για καλό λόγο, όταν φτάνετε στην ενηλικίωση, όλες οι γάτες γίνονται περισσότερο ή λιγότερο δυσανεκτικές στη λακτόζη. Καταπληκτικό, σωστά; Στην πραγματικότητα, χάνουν σταδιακά τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη του γάλακτος, άρα και των γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτια, τυρί, κρέμα γάλακτος κ.λπ.).

Έτσι, αν δίνατε τακτικά τυρί στη γάτα σας, θα μπορούσε να την προκαλέσει πεπτικές διαταραχές (διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία, έμετος κ.λπ.). Αυτά μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονα, ανάλογα με το επίπεδο δυσανεξίας στη λακτόζη του τριχωτού σας.

Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μερικές γάτες μπορεί ακόμη και να είναι αλλεργική στη λακτόζη. Πράγματι, η αλλεργία στη λακτόζη είναι μια από τις πιο κοινές στα γατάκια, μαζί με την αλλεργία στο κόκκινο κρέας και την αλλεργία στα ψάρια. Εάν αυτό συμβαίνει με τη γάτα σας, το να της δώσετε τυρί θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετά σοβαρά συμπτώματα και ακόμη και να επηρεάσει το ανοσοποιητικό της σύστημα.

5 τρόποι για να βοηθήσετε εγκαταλελειμμένες γάτες σε καταφύγια

6 βήματα που πρέπει να κάνετε για να σεβαστείτε το περιβάλλον