Καλωσορίζοντας ένα γατάκι στο σπίτι: τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Αυτό ήταν, είναι η μεγάλη μέρα! Επιτέλους θα καλωσορίσετε στο σπίτι το μικρό γατάκι που ονειρευόσασταν εδώ και εβδομάδες. Προκειμένου η διαδικασία υιοθεσίας και εγκλιματισμού στο νοικοκυριό σας να εξελιχθεί ομαλά, είναι σημαντικό να τηρήσετε τα παρακάτω βήματα την ημέρα της άφιξης του πολυαναμενόμενου φουρμπίλι.

1. Προετοιμάστε τους χώρους διαμονής σας

Για να προσαρμοστεί το γατάκι σας μόλις φτάσει στο νέο του περιβάλλον, ο χώρος διαβίωσής του πρέπει να είναι έτοιμος. Του μελλοντικά ορόσημα σε αυτό το νέο σας σπίτι είναι υψίστης σημασίας για το μικρό αιλουροειδές.

Όταν φτάσει, πρέπει αμέσως να οικειοποιηθεί το περιβάλλον του για να νιώσει καλά. Ως εκ τούτου, συνιστάται να επιλέξετε τελικούς χώρους διαβίωσης για να μην τον ενοχλήσει μετά. Επιλέξτε λοιπόν προσεκτικά τα σημεία που θέλετε να το εγκαταστήσετε.

Υπάρχουν 4 χώροι διαβίωσης για προετοιμασία:

Ο πρώτος χώρος που πρέπει να του αφιερώσετε στο σπίτι σας είναι ένας χώρος ύπνου. Ένα γατάκι κοιμάται πολύ. Θα χρειαστεί λοιπόν α άνετο και ήσυχο μέρος όπου μπορεί να ξεκουραστεί κατά βούληση.

Το ιδανικό είναι να επιλέξετε α χώρο μακριά από σημεία διέλευσης καθώς και τα σκουπίδια του. Μη διστάσετε να τακτοποιήσετε τον χώρο επιλέγοντας πολύ απαλά μαξιλάρια ή πολύ απαλές κουβέρτες.

Θα είναι απαραίτητο να διδάξετε στο γατάκι σας την καθαριότητα. Για να το κάνετε αυτό, κάντε τα πράγματα πιο εύκολα τοποθετώντας το κουτί απορριμάτων του σε ένα ήσυχο και ευάερο μέρος του σπιτιού. Όταν πρέπει να κάνει τις δουλειές του, θα πηγαίνει πιο εύκολα στο κουτί απορριμμάτων του, αν νιώθει καλά εκεί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το τοποθετήσετε σε α τοποθετήστε μακριά από τα μπολ του φαγητό (θα μπορούσατε να φάτε δίπλα στην τουαλέτα σας, εσείς;).

Για να μάθει γρήγορα ένα γατάκι να κάνει στα γέννα του, συνιστάται επίσης να το καθαρίζετε εντελώς τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (πλαστικό κουτί + αλλαγή άμμου). Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα κόπρανα καθώς και τα σημεία άμμου που έχουν λερωθεί από τα ούρα κάθε μέρα ώστε το κουτί απορριμμάτων να είναι πάντα καθαρό και το γατάκι να θέλει να επιστρέψει σε αυτό.

  • Ένα μέρος αφιερωμένο στο φαγητό

Η περιοχή φαγητού πρέπει να είναι εύκολα αναγνωρίσιμη για το γατάκι. Τις περισσότερες φορές, οι ιδιοκτήτες γατών το εγκαθιστούν στην κουζίνα. Το ιδανικό είναι να επιλέξετε ένα μέρος που σας βολεύει και εύκολη πρόσβαση για το μικρό αιλουροειδές.

Μπορείτε να προβλέψετε το πρώτο του γεύμα και να έχετε ήδη δύο μπολ: το ένα περιέχει κροκέτες και το άλλο με νερό. Το μπολ νερού πρέπει να αλλάζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ώστε το γατάκι να το έχει πάντα πρόσβαση σε γλυκό νερό.

Τα περισσότερα γατάκια είναι γενικά πολύ παιχνιδιάρικα. Εάν υπάρχει ένας μικρός χώρος στο σπίτι για να παίζει το μωρό της γάτας και να σκαρφαλώνει κατά βούληση, θα είναι πολύ πιο χαρούμενο.

Για παράδειγμα, εγκαταστήστε ένα δέντρο γάτας ή φτιάξτε μια παιδική χαρά Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μερικά παιχνίδια στο δωμάτιο.

2. Ασφαλίστε τις εγκαταστάσεις

Πολύ περίεργα, τα γατάκια λατρεύουν να φύγουν εξερευνήστε το περιβάλλον ή αντίστροφα κρύβονται στην πιο μικρή τρύπα που μπορούν να βρουν. Προσέξτε να ασφαλίσετε όλους τους χώρους στους οποίους θα ζει το γατάκι σας. Για αυτό, βεβαιωθείτε ότι κάθε γωνία είναι χωρίς κίνδυνο για τη μικρή γάτα. Σε ένα γατάκι αρέσει να παίζει με ό,τι βρίσκεται κάτω από το πόδι του, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να είναι πολύ προσεκτικό.

άρχισε με κλείστε όλα τα παράθυρα και πιθανές εξόδους για να αποτρέψουν τη διαφυγή ή την ακούσια πτώση του. Μπλοκάρετε όλες τις γωνίες όπου μπορεί να κολλήσει (πίσω από έπιπλα, κάτω από έπιπλα κ.λπ.). Φροντίστε επίσης τα φυτά που έχετε στο σπίτι σας να μην είναι τοξικά για αυτόν. Τελικά, προστατέψτε τα ηλεκτρικά καλώδια προεξέχοντα ή οποιοδήποτε άλλο δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο ή εγκατάσταση.

κοιμισμένο γατάκι
Πιστώσεις: iStock

3. Ελευθερώστε το απαλά

Ο ολοκαίνουργιος σύντροφός σας έφτασε επιτέλους. Περιμένει με σύνεση στο κουτί μεταφοράς του που είχατε αγοράσει από πριν και στο οποίο τον βάλατε για την ώρα του ταξιδιού στο σπίτι σας. Τώρα είναι η ώρα να τον γνωρίσετε στο νέο του σπίτι.

Για αυτό, δείξτε ακραία καραμέλα. Αφού τοποθετήσετε το κουτί στο σημείο που θέλετε να ανακαλύψει πρώτα (η κουζίνα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να ξέρει αμέσως πού να ενυδατωθεί και να φάει), ανοίξτε την πόρτα και κάντε μερικά βήματα μακριά. Κάποια γατάκια βγαίνουν αμέσως από το κλουβί τους, άλλα είναι πολύ φοβισμένα και προτιμούν να κουλουριαστούν στην πλάτη, με ασφάλεια. Και στις δύο περιπτώσεις, Ας είναι.

4. Αφήστε το να εξερευνήσει το νέο του περιβάλλον

Μόλις το γατάκι βγει από το κλουβί του, δείξτε το αμέσως που είναι το νερό και το φαγητό. Κάντε το ίδιο και με τα σκουπίδια του ξύνοντας την άμμο με τα δάχτυλά σας για να καταλάβει τη χρησιμότητά της. Πάνω απ ‘όλα, μην κλείνετε την πόρτα του κλουβιού του, το τελευταίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως α καταφύγιο αν νιώθει ανησυχία.

Για να τον χαλαρώσετε όταν εξερευνάτε τα διάφορα δωμάτια του σπιτιού σας, μην είστε πολύ ενοχλητικοί. Αφήστε το να εξελιχθεί ελεύθερα κρατώντας μια ορισμένη απόσταση. Μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε μαζί του για να τον χαλαρώσετε, αλλά μην τον λούζετε με φιλιά και αγκαλιές ακόμα.

Εάν το γατάκι σας είναι πολύ φοβισμένο, πάρτε το αργά. Αφήστε τον να εξερευνήσει πρώτα ένα κλειστό δωμάτιο. Στη συνέχεια, μόλις δείτε ότι αισθάνεται ασφαλής εκεί, δώστε του πρόσβαση σε άλλο δωμάτιο. Και ούτω καθεξής. Αλλά πάνω από όλα, ποτέ μην τον πιέζεις να μπει σε ένα δωμάτιο. Όταν νιώσει θα πάει, μην ανησυχείς. Μην ξεχνάτε ότι η υπομονή και η ευγένεια είναι οι λέξεις-κλειδιά όταν υιοθετείτε ένα γατάκι.

5. Παρουσιάστε το στα μέλη της οικογένειας (άνθρωποι και ζώα)

Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή διεξαγωγή των ακόλουθων εκδηλώσεων. Πράγματι, το γατάκι που καλωσορίζετε στο σπίτι σας θα πρέπει να ζει με ανθρώπους και ζώα που έχουν ήδη τις μικρές τους συνήθειες. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωριστούν γρήγορα.

Όσον αφορά την παρουσίαση στον άνθρωπο, πρέπει να γίνεται απαλά. Πείτε στα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα στα παιδιά, για τη σωστή συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετήσετε. Είναι απαραίτητο αποφύγετε τον θόρυβο, τις φωνές ή τις ξαφνικές χειρονομίες κατά την πρώτη συνάντηση.

Κατά την εισαγωγή, μιλήστε με το γατάκι στο α ήρεμος και σταθερός για να τον καθησυχάσει. Αυτό δίνει στο γατάκι αυτοπεποίθηση και θέτει τις πρώτες βάσεις για την ανάπτυξή του και τη σχέση του μαζί σας. Η φωνή και η παρουσία σας είναι επίσης α πρώτο ορόσημο για εκείνον. Μην τον αφήνετε μόνο με τα άλλα μέλη του νοικοκυριού σας.

Η γνωριμία με άλλα ζώα στο σπίτι είναι ένα αγχωτικό βήμα για όλους, αλλά απαραίτητο. Πράγματι, οι πιστοί τετράποδοι φίλοι σας μπορεί να νιώσουν κάποια ένταση για τον ερχομό ενός νεοφερμένου που θα διαταράξει όλη την οργάνωση του σπιτιού.

Αφού ολοκληρωθούν όλα τα προηγούμενα βήματα, το ιδανικό είναι να φέρετε τα ζώα σας και το μικρό σας γατάκι μαζί σε ένα κλειστό δωμάτιο. Ένα δωμάτιο με α υψηλός χώρος όπου το γατάκι σας μπορεί να καταφύγει σε περίπτωση τρόμου συνιστάται. Καθίστε σε μια γωνιά του δωματίου και αφήστε τους να το κάνουν.

Είτε με γάτα είτε με σκύλο, η συνάντηση μπορεί να είναι λίγο τεταμένη. Τα ζώα θα έχουν φυσικά ένα συγκεκριμένο δυσπιστία ο ένας απέναντι στον άλλο, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Πρέπει να τους δώσεις χρόνο να γνωριστούν και να το συνηθίσουν.

Μόλις υποχωρήσει το γρύλισμα, το φτύσιμο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή επιθετικότητας, μπορείτε να τα βγάλετε από το δωμάτιο. ο πρώτη επαφή αφού περάσει, μπορείτε να τα αφήσετε να εξελιχθούν μαζί στο σπίτι.

6. Το πρώτο βράδυ στο σπίτι

Η πρώτη νύχτα ενός γατάκι στο νέο του σπίτι μπορεί να είναι τρομερή γι ‘αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μωρό γάτας που μόλις το πήραν από τη μητέρα του και την οικογένεια καταγωγής του. Έχει λοιπόν κάθε λόγο να ενοχλείται, έστω και εντελώς τρομοκρατημένος.

Για να πάνε τα πράγματα όσο πιο ομαλά γίνεται, εγκαταστήστε τον στο δωμάτιο που του έχετε προετοιμάσει από πριν. Χαλαρώστε τον λίγο δίνοντάς του μερικά χάδια και παίζοντας μαζί του, μετά βγείτε από το δωμάτιο και κλείστε την πόρτα πίσω σας. Η αίσθηση του να είσαι σε α περιορισμένο και μειωμένο χώρο μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλειά του.

Πάνω απ’ όλα, μην υποκύψεις στον πειρασμό να τον βάλεις να κοιμηθεί στο κρεβάτι σου, ακόμα κι αν το νιαούρισμα του σου σκίσει την καρδιά. Πρέπει να καταλάβει ότι η θέση του είναι στο κρεβάτι του, αυτό θα σας γλιτώσει από πολλά προβλήματα αργότερα.

Σημειώστε ότι ένα γατάκι μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ακόμη και Μερικές εβδομάδες, για να προσαρμοστεί στη νέα του οικογένεια. Μην πανικοβάλλεστε λοιπόν! Να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί και αφήστε τον χρόνο να περάσει.

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

5 αξεσουάρ που έχουμε όλοι στο σπίτι και είναι επικίνδυνα για τη γάτα σας

5 απαραίτητα έγγραφα για να ζητήσετε για την αγορά ενός κουταβιού ή ενός γατάκι

Η υιοθεσία ενός γατάκι θα μπορούσε να κάνει τη σχέση σας να διαρκέσει περισσότερο

7 λόγοι γιατί

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη μαγευτική γάτα