μια σκληρή πρακτική που ευτυχώς απαγορεύεται στη Γαλλία

Απαγορευμένο στη Γαλλία, η απομάκρυνση των γατών εξακολουθεί να επιτρέπεται σε πολλές άλλες χώρες, ιδίως στον Καναδά ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ευτυχώς, όλο και περισσότερες φωνές υψώνονται για να καταγγείλουν αυτή την ιδιαίτερα σκληρή και εξαιρετικά οδυνηρή πρακτική για τους φίλους μας των αιλουροειδών.

Declawing, τι είναι αυτό;

Η αφαίρεση των νυχιών της γάτας, που επιστημονικά ονομάζεται ονυχεκτομή, είναι στην πραγματικότητα μια σημαντική χειρουργική επέμβαση που αποτελείται από ακρωτηριάστε την τελευταία φάλαγγα (αυτός με τα νύχια) του καθενός από τα δάχτυλα της γάτας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ανθρώπινα νύχια, τα νύχια της γάτας δεν συνδέονται με το δέρμα αλλά με το κόκκαλο. Εν ολίγοις, είναι λίγο σαν να σου κόβουν τις άκρες όλων των δακτύλων από την τελευταία άρθρωση (αυτή ακριβώς μετά το νύχι).

Αυτή η επιχείρηση προφανώς πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, και πιο συγκεκριμένα όταν το ζώο είναι ακόμα γατάκι. Πράγματι, ακόμα κι αν είναι εφικτή σε όλες τις ηλικίες, η ονυχεκτομή δεν συνιστάται για ενήλικες γάτες, οι τελευταίες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ξεφλούδισμα δεν συνιστάται απολύτως, ακόμη και για γατάκια. Για κάποιους είναι ακόμη και α πράξη κατάχρησης. Και για καλό λόγο, όχι μόνο η γάτα θα υποστεί μαρτύριο για αρκετές ημέρες, ακόμη και αρκετές εβδομάδες, αλλά θα στερηθεί και ένα από τα πιο πολύτιμα μέλη της.

Σε τι χρησιμεύουν τα νύχια της γάτας;

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν κάποιοι, τα νύχια των γατών δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να ξύνουν τον άνθρωπο τους όταν είναι θυμωμένοι ή για να καταστρέψουν τον καναπέ ή τις όμορφες κουρτίνες του τελευταίου. Στην πραγματικότητα, έχουν ένα ζωτική λειτουργία για τους αιλουροειδείς φίλους μας.

νύχια γάτας
Credits: Andrei Stanescu / iStock

Πρώτα από όλα, φυσικά και είναι ένας τρόπος να αμυνθείς σε περίπτωση επίθεσης (από σκύλο ή άλλη γάτα, για παράδειγμα). Τους το επιτρέπουν επίσης σκαρφαλώνω δέντρα ή σε οποιαδήποτε άλλη ψηλή επιφάνεια για να βρουν καταφύγιο ή να παρατηρήσουν τη λεία τους χωρίς να τα βλέπουν. Είναι επίσης απαραίτητο για το κυνήγι. Πράγματι, είναι αυτά που επιτρέπουν στα αιλουροειδή να πιάσουν τη λεία τους και να τα κρατήσουν ανάμεσα στα πόδια τους.

Αλλά τα νύχια των γατών είναι πρώτα και κύρια ένας τρόπος για να επισημάνουν την επικράτειά τους. Πράγματι, αν τα αιλουροειδή ξύνουν τα νύχια τους, δεν είναι μόνο για να τα διατηρήσουν, αλλά και για να απλώσουν το άρωμά τους παντού. Και για καλό λόγο, Η απλή απόσυρση των νυχιών τους επιτρέπει να απελευθερώνουν φερομόνεςοσμή ορμόνες απαραίτητες για τη σήμανση της περιοχής.

Εναλλακτικές λύσεις για το ξεκλείδωμα

Στη Γαλλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι ιδιοκτήτες γατών έχουν βρει άλλα μέσα που είναι εξίσου αποτελεσματικά και πολύ λιγότερο σκληρά από το να ξεφλουδίζουν για να αποτρέψουν τα μαλλιά τους από το να καταστρέψουν τα έπιπλα ή να γρατσουνίσουν τα παιδιά:

1. Κούρεμα νυχιών

Εάν η γάτα σας ζει σε εσωτερικό χώρο, συνιστάται κόψτε τα νύχια του μια φορά το μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν θα κινδυνεύσει να κάνει κακό στον εαυτό του κρεμώντας κάπου ή να σπάσει ένα νύχι, αλλά δεν θα κινδυνεύσει να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα έπιπλά σας.

Ωστόσο, προσέξτε, το κούρεμα των νυχιών απαιτεί μια συγκεκριμένη τεχνική για να μην πληγώσετε τη γάτα σας. Πράγματι, μόνο το λευκό ή διαφανές μέρος (η άκρη) του νυχιού πρέπει να κοπεί με κοπτικό νυχιών, αλλά ειδικά όχι το ροζ μέρος !

2. Το ξύσιμο post

Το ξύσιμο στύλο είναι επίσης ένα απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να έχετε όταν ζείτε με μια γάτα διαμερίσματος. Αρκεί να είναι τοποθετούνται σε στρατηγικές τοποθεσίες (κοντά στον καναπέ για παράδειγμα), μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα: οριζόντιο, κάθετο ή ακόμα και υπό γωνία. Στην πραγματικότητα, όλα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις της γάτας σας.

Και αν η γάτα σας δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το ξυστό της, μη διστάσετε να της τρίψετε μια ελιά ή ένα catnip για να την προσελκύσετε!

3. Το κάλυμμα των νυχιών

Ως έσχατη λύση, να ξέρετε ότι υπάρχουν τώρα καλύμματα νυχιών από καουτσούκ, σχετικά εύκολο στη ρύθμιση. Όλα αυτά χωρίς να βλάψετε τη γάτα σας!

Προσοχή όμως, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, έχετε πρώτα το αντανακλαστικό να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Πώς να συνηθίσετε τη γάτα σας στο λουρί και το λουρί;

7 τρόποι για να δείξετε στη γάτα σας ότι την αγαπάτε