Μπορείς να πεθάνεις από αλλεργία στη γάτα;

Εάν ανήκετε σε αυτό το 10% του πληθυσμού που είναι αλλεργικός στα κατοικίδια και αν είστε ιδιαίτερα αλλεργικοί στις γάτες, πιθανότατα γνωρίζετε εκείνη την τρομερή στιγμή που το σώμα σας γίνεται κυριολεκτικά μια φυλακή στην οποία είστε κλεισμένοι χωρίς καμία δυνατότητα απόδρασης. Κνησμός στα μάτια, κρίσεις φτερνίσματος, φαγούρα, επαναλαμβανόμενος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή… Είναι απλό, έχεις την εντύπωση ότι η δοκιμασία δεν θα τελειώσει ποτέ! Και ακριβώς, εάν εκτίθεστε σε γάτες για πολύ καιρό, μπορεί να καταλήξει να σας σκοτώσει;

Καλό να ξέρω : Οι αλλεργίες στις γάτες είναι δύο φορές πιο συχνές από τις αλλεργίες στους σκύλους!

Λίγο πολύ σοβαρές μορφές αλλεργίας

Εάν είστε από τα άτομα που είναι αλλεργικά σε γάτες που ζουν με αιλουροειδές, να είστε σίγουροι, δεν υπαρχει και τιποτα ψυχο. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε το μαλλί σας!

Στην πραγματικότητα, οι αλλεργίες στις γάτες μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές, με μέτρια συμπτώματα ή, αντίθετα, να ωθούνται στα άκρα.

Εκτός όμως από το γεγονός ότι τα συμπτώματα αποδεικνύονται ενοχλητικά, ή ακόμα και αναπηρία σε καθημερινή βάση, δεν είναι από μόνα τους σοβαρά. Πράγματι, από τη στιγμή που δεν είστε πλέον σε επαφή με τη γάτα, η αλλεργία γενικά περνά από μόνη της μετά από μερικές ώρες. Έστω και λίγες μέρες στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Ναι, η αλλεργία στη γάτα σας μπορεί να σας σκοτώσει

Ωστόσο, υπάρχουν σπάνια περίπτωση όπου η αλλεργία στις γάτες (και σε οποιοδήποτε άλλο αλλεργιογόνο για αυτό το θέμα) μπορεί να προκαλέσει α αναφυλακτικό σοκ. Αυτή είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που τις περισσότερες φορές έχει ως αποτέλεσμα πρήξιμο του λαιμού ή της γλώσσας, εμετό, μπλε δέρμα, γρήγορο καρδιακό ρυθμό ή ζάλη. Τα συμπτώματα μπορεί στη συνέχεια να κλιμακωθούν γρήγορα. Σε αυτήν την περίπτωση, η αλλεργία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι θανατηφόρα εάν το άτομο δεν λάβει θεραπεία εντός 15 λεπτών από την έκθεση.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που προκαλούν αναφυλακτικό σοκ, ωστόσο, δεν είναι οι τρίχες της γάτας αλλά τα τρόφιμα, όπως τα φιστίκια ή τα οστρακοειδή. Τα τσιμπήματα εντόμων και τα φάρμακα είναι επίσης σε καλή κατάσταση. Δεν αποκλείεται όμως η επαφή με γάτα να προκαλεί αναφυλακτικό σοκ.

γυναίκα αλλεργία στη γάτα
Πιστώσεις: iStock

Επιπλέον, τα πολύ αλλεργικά άτομα μπορεί επίσης να είναι θύματα ενός σοβαρού αλλεργική κρίση άσθματος αφού γνώρισε μια γάτα. Ο συριγμός, οι φραγμένες ρινικές οδούς και η δύσπνοια είναι τότε στο πρόγραμμα.

Σε αυτή την περίπτωση, εάν δεν υποβληθούν σε άμεση θεραπεία ή δεν απομακρυνθούν από το ζώο και το περιβάλλον του, ενδέχεται να μην μπορούν πλέον να αναπνεύσουν, με αποτέλεσμα να πεθάνουν.

Μπορείτε να ζήσετε με μια γάτα όταν έχετε σοβαρή αλλεργία;

Εάν έχετε μια ιδιαίτερα σοβαρή αλλεργία στη γάτα, συνιστάται να μην ζείτε με γάτα. Πράγματι, όχι μόνο ειλικρινά δεν θα ήταν βιώσιμο σε καθημερινή βάση, αλλά επιπλέον ο κίνδυνος πρόκλησης αναφυλακτικού σοκ ή αλλεργικής κρίσης άσθματος θα ήταν υψηλότερος.

Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για μερικούς ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στις γάτες να αναπτύσσουν μια συγκεκριμένη μορφή ανοχής καθώς έρχονται σε επαφή με γάτες. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού!

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

Τα ούρα και τα κόπρανα της γάτας σας είναι επικίνδυνα για την υγεία σας;

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση γρατσουνιάς γάτας

9 ασθένειες που μπορεί να σας μεταδώσει η γάτα σας

Ποιες είναι οι ράτσες μακρυμάλλης γάτας;

7 λόγοι γιατί