μπορεί η ζωή με ένα αιλουροειδές να με κάνει ανοσία;

Είστε αλλεργικοί στις γάτες αλλά βλέπετε μία κάθε μέρα; Κάποιοι θα σας πουν ότι εάν έρθετε σε επαφή με αυτό το αιλουροειδές, το σώμα σας θα συνηθίσει την παρουσία του και τα συμπτώματα της αλλεργίας σας θα εξαφανιστούν σταδιακά. Είναι όμως πράγματι αυτό;

Καλό να ξέρω : Το 25% των Γάλλων είναι αλλεργικοί στις γάτες!

Αλλεργία στα μαλλιά της γάτας δεν υπάρχει.

Αν πάντα πιστεύατε ότι είστε αλλεργικοί στις τρίχες της γάτας, να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν. Αλλά να είστε σίγουροι ότι τα ενοχλητικά συμπτώματα (φτέρνισμα, φαγούρα στα μάτια κ.λπ.) που αντιμετωπίζετε όταν αντιμετωπίζετε ένα αιλουροειδές δεν είναι καρπός της φαντασίας σας, υπάρχουν. Ωστόσο, το σώμα σας δεν αντιδρά στις τρίχες της γάτας, αλλά α πολύ συγκεκριμένη πρωτεΐνη που περιέχεται στο σάλιο τους, στα ούρα τους και στα λέπια του δέρματός τους : ίδιο με το d1.

Είναι γνωστό ότι οι αιλουροειδείς φίλοι μας περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους πλένονται. Επομένως, με το γλείψιμο εναποθέτουν την πρωτεΐνη Fel d1 στα μαλλιά τους. Στη συνέχεια, οι τελευταίοι, ενώ πέφτουν, προσκολλώνται σε έπιπλα και υφάσματα και σκορπίζονται στον αέρα. Στη συνέχεια έρχονται σε επαφή με τα ρουθούνια ή τα βλέφαρά σας, προκαλώντας την τόσο αναγνωρίσιμη αλλεργική αντίδραση.

Σημειώστε ότι άλλες πρωτεΐνες μπορεί να είναι αλλεργιογόνες στις γάτες, αλλά η Fel d1 είναι η πιο κοινή.

Δεν αναπτύσσουν όλοι ανοσία

Πρώτα απ ‘όλα, είναι καλό να θυμόμαστε ότι, αντίθετα με ό,τι πιστεύει κανείς, η αλλεργία στις γάτες δεν συνδέεται με την απουσία ανοσίας, αλλά μάλλον με υπερβολική ανοσολογική απόκριση. Στην πραγματικότητα, με την παρουσία ενός αλλεργιογόνου, το σώμα θα καταπονήσει υπερβολικά κύτταρα ανοσίας προκειμένου να εξαλειφθεί αυτό το ξένο σώμα.

Και είναι η έντονη δραστηριότητα αυτών των κυττάρων που πυροδοτεί τη φλεγμονώδη αντίδραση και επομένως τα αλλεργικά συμπτώματα που γνωρίζουμε. Εκ τούτου, ένα άτομο που είναι αλλεργικό στις γάτες είναι στην πραγματικότητα ένα άτομο “υπερβολικά” ανοσιακό στις γάτες.

Εάν κάποιος γύρω σας (ή εσείς) έχει μια γάτα και δεν έχετε άλλη επιλογή από το να τη βλέπετε σχεδόν καθημερινά, είναι πράγματι πιθανό η αλλεργία σας να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Πράγματι, σιγά σιγά, το σώμα σας θα συνηθίσει το αλλεργιογόνο και δεν θα το θεωρεί πλέον εισβολέα. Αυτό αρχή της παρατεταμένης έκθεσης έχει επίσης αποδειχθεί ότι καταπολεμά τις τροφικές αλλεργίες.

συνομιλία για αλλεργίες
Πίστωση: abadonian/iStock

Ωστόσο, αυτό δεν είναι συστηματικό. Αντιθέτως, Αυτή η συνεχής επαφή με το αλλεργιογόνο μπορεί επίσης να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η αλλεργία μπορεί στη συνέχεια να αυξηθεί μέχρι να γίνει πραγματικά προβληματική. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αναπτύξετε μια σοβαρή ασθματική αντίδραση ή να εμφανίσετε αναφυλακτικό σοκ.

Από την άλλη πλευρά, είναι ένα ασφαλές στοίχημα ότι ακόμα κι αν αναπτύξετε «ανοσία» και τα συμπτώματά σας βελτιωθούν, Αυτό θα επηρεάσει μόνο τη γάτα στην οποία εκτίθεστε τακτικά. Πιθανότατα θα είστε εξίσου αλλεργικοί σε άλλα αιλουροειδή όπως πριν. Σημειώστε, ωστόσο, ότι δεν έχουν όλες οι γάτες την ίδια αλλεργιογόνα δύναμη.

Πώς να μειώσετε τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στη γάτα;

Εάν δεν μπορείτε παρά να ζήσετε με μια γάτα, αλλά τα συμπτώματά σας καταστρέφουν τη ζωή σας, υπάρχουν συμβουλές για να την αποτρέψετε από το να γίνει πολύ μειονέκτημα για εσάς:

  • Υιοθετήστε μια γάτα με κοντό τρίχωμα ή ακόμα και άτριχο αν είναι δυνατόν (Sphynx, Devon Rex…).
  • Υιοθετήστε ένα θηλυκό, το οποίο κανονικά θα παράγει λιγότερη πρωτεΐνη Fel d1 από ένα αρσενικό. Διαφορετικά, σκεφτείτε να στειρώσετε το αρσενικό.
  • Να σκουπίζετε τακτικά την ηλεκτρική σκούπα, ειδικά στον καναπέ, τις πολυθρόνες, το κρεβάτι ή τα χαλιά.
  • Αερίζετε το εσωτερικό σας καθημερινά.
  • Πλένετε συχνά στο πλυντήριο τα κλινοσκεπάσματα που αρέσει στη γάτα σας να παίρνει έναν υπνάκο.
  • Κρατήστε τη γάτα σας μακριά από δωμάτια που περιέχουν μοκέτα.
  • Βουρτσίστε τη γάτα σας καθημερινά για να αποτρέψετε όσο το δυνατόν περισσότερες τρίχες να εξαπλωθούν στον αέρα. Εάν είναι δυνατόν, βουρτσίστε σε εξωτερικούς χώρους.
  • Αλλάζετε και καθαρίζετε τακτικά το κιβώτιο απορριμμάτων.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο ? Τότε μπορεί επίσης να σας αρέσει:

Μπορείς να πεθάνεις… από αλλεργία στη γάτα;

Γιατί είμαι αλλεργικός σε κάποιες γάτες και σε άλλες όχι;

Οι 5 κορυφαίες ράτσες γατών που δεν πέφτουν

Τα πάντα για τη γάτα Tonkinese: εμφάνιση, χαρακτήρας, υγεία, τιμή

3 συνήθειες που πρέπει να εφαρμόσετε