Μπορούν οι γάτες να ερωτευτούν;

Όπως οι άνθρωποι, οι γάτες είναι ευαίσθητες και μπορούν να αισθανθούν περίπλοκα συναισθήματα. Είναι όμως η αγάπη μέρος της; Μπορούν τα αιλουροειδή να ερωτευτούν ένα συγγενές; Του ανθρώπου τους; Απαντήσεις!

Οι γάτες δεν είναι οι μοναχικοί που νομίζεις

Είναι γεγονός ότι οι γάτες είναι αρκετά ικανές να αισθάνονται στοργή για ένα άλλο ζώο (σκύλο, γάτα, άλογο…) αλλά και για τον άνθρωπο τους. Και για καλό λόγο, σε αντίθεση με αυτό που τείνουμε να πιστεύουμε, είναι οι φίλοι μας με αιλουροειδείς κοινωνικά ζώα.

Στην πραγματικότητα, στην άγρια ​​φύση, προτιμούν να ζουν σε ομάδες. Ωστόσο, σε αντίθεση με μια αγέλη, κυνηγούν μόνα τους. Από την άλλη, κοιμούνται κοντά ο ένας στον άλλον και φροντίζουν ο ένας τον άλλον, κυρίως περιποιούμενος ο ένας τον άλλον.

Όσον αφορά τις οικόσιτες γάτες, η ομάδα τους περιορίζεται στα μέλη της οικογένειάς τους με τα οποία μοιράζονται τον χώρο διαβίωσής τους. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για αυτούς κάθε μέλος της ομάδας να μοιράζεται μια κοινή και οικεία μυρωδιά.. Για το λόγο αυτό, έχουν τη συνήθεια να τρίβονται στους ανθρώπους τους μόλις επιστρέψουν στο σπίτι. Ο στόχος? Αντικαταστήστε αυτή την ξένη μυρωδιά που προέρχεται από το εξωτερικό με τη μυρωδιά της ομάδας, πολύ πιο καθησυχαστική.

Από τη στοργή στην αγάπη, υπάρχει μόνο ένα βήμα

Το να πούμε ότι οι γάτες μπορούν να ερωτευτούν θα ήταν υπερβολή. Στην πραγματικότητα, η αγάπη είναι ένα τόσο ιδιαίτερο και μυστηριώδες συναίσθημα ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα ζώα μπορούν να νιώσουν ένα τέτοιο συναίσθημα.

χαδιάρης γατούλα
Πιστώσεις: iStock

Από την άλλη, το σίγουρο είναι ότι μπορούν όντως να νιώσουν στοργή για τα μέλη του είδους τους και για τους ανθρώπους τους. Αυτή η στοργή μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη. Πράγματι, μερικές γάτες θα δείχνουν λίγα σημάδια στοργής, ενώ άλλες θα φαίνονται κυριολεκτικά να ξεχειλίζουν από αγάπη.

Μερικά αιλουροειδή μπορεί ακόμη και να υποφέρουν απόυπερ-προσκόλληση, δηλαδή. Πολλές ιστορίες δείχνουν επίσης πόσο άνευ όρων μπορεί να είναι η προσκόλληση μιας γάτας με τον άνθρωπο της. Στην πραγματικότητα, μερικές γάτες μπορούν αφήστε τον εαυτό σας να πεθάνει μετά το θάνατο του ανθρώπου τους ή ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα να τον βρεις. Όλα όμως εξαρτώνται από την προσωπικότητα του ζώου και τη σχέση που έχει με τον αφέντη του.

Σε κάθε περίπτωση, οι γάτες είναι σε θέση να δείχνουν στοργή στους ιδιοκτήτες τους, και αυτό ακόμα και όταν δεν είναι ώρα για φαγητό. Όσο για τη συμπεριφορά τους με άλλες γάτες, μπορούν επίσης να γίνουν δυνατές φιλίες, όλες με ανιδιοτελή τρόπο. Αλλά από εκεί για να μάθουμε αν πρόκειται για αγάπη…

Καλό να ξέρω : όταν δύο γάτες ζευγαρώνουν, δεν είναι από αγάπη αλλά από ένστικτο. Πράγματι, οι σεξουαλικές ορμές των ζώων δεν έχουν καμία σχέση με την αγάπη. Καθοδηγούνται πάνω από όλα από την ανάγκη αναπαραγωγής.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο ? Θα σας αρέσει επίσης:

Τα πάντα για την ιαπωνική γάτα Bobtail: εμφάνιση, χαρακτήρας, υγεία, τιμή

Γιατί οι γάτες έχουν τραχιά γλώσσα;