Οι αρσενικές γάτες έχουν θηλές;

Γνωρίζουμε ότι στις γάτες, όπως και στα περισσότερα θηλαστικά, τα θηλυκά έχουν θηλές. Ο λόγος ? Να μπορούν να ταΐζουν τα μικρά τους με το γάλα τους. Τι γίνεται όμως με τα αρσενικά; Έχουν και θηλές; Εάν ναι, σε τι μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Καλό να ξέρω : ο αριθμός των θηλών στα αρσενικά και στα θηλυκά ποικίλλει ανάλογα με τη γάτα. Μερικά αιλουροειδή έχουν τέσσερα ενώ άλλα έχουν οκτώ ή και δέκα. Άλλοι πάλι έχουν μονό αριθμό θηλών, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι σπάνιο.

Ναι, τα αρσενικά έχουν θηλές

Εάν έχετε μια αρσενική γάτα στο χέρι, επιθεωρήστε την κοιλιά της. Βλέπεις μικρά σπυράκια; Είναι όντως θηλές! Ναι, και τα αρσενικά έχουν θηλές, όπως και οι άντρες που έχουν θηλές. Τι ενδιαφέρον όμως για ένα αρσενικό να έχει θηλές;

Φαίνεται μάλιστα ότιδεν υπάρχει κανένας λογικός λόγος για τον οποίο τα αρσενικά έχουν θηλές. Και για καλό λόγο, δεν θηλάζουν! Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το θέμα.

Μια από τις πιο γνωστές εικασίες ότι η παρουσία θηλών θα μπορούσε διευκολύνουν τη σωματική προσκόλληση από τα νεογέννητα στους γονείς τους. Πράγματι, το γεγονός ότι παρατηρούσε θηλές στη μητέρα και στον πατέρα θα ήταν ένας τρόπος για το μωρό να βρει τον προσανατολισμό του. Τότε θα ήξερε ενστικτωδώς πού να πάει, κάτι που θα εγγυόταν την προστασία του.

η γάτα χαϊδεύει την κοιλιά
Πιστώσεις: iStock

Μια άλλη, πιο επιστημονική εξήγηση αναφέρει ότι στη μήτρα των θηλαστικών σχηματίζονται θηλές, πολύ πριν καθοριστεί το φύλο. Αυτό θα εξηγούσε γιατί τα αρσενικά έχουν θηλές όταν δεν τις χρησιμεύουν. Αυτές οι θηλές στη συνέχεια δεν εξαφανίστηκαν κατά την εξέλιξη για τον απλό και καλό λόγο ότι δεν αναγκάζουν το σώμα να καταναλώνει άχρηστους πόρους (όπως ενέργεια).

Οι θηλές δεν είναι τόσο διαφορετικές

Θα πίστευε κανείς ότι εκτός από την παρόμοια εμφάνισή τους, οι θηλές των αρσενικών και των θηλυκών διαφέρουν. Στην πραγματικότητα, μοιάζουν περισσότερο από όσο φαντάζεται κανείς.

Είναι στην εφηβεία που οι μαστικοί αδένες των θηλυκών υφίστανται κάποιες τροποποιήσεις για να το κάνουν να είναι σε θέση να θηλάσει μετά την εγκυμοσύνη. Μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι θηλές φτάνουν στην πλήρη ωριμότητά τους. Επομένως, μόνο οι θηλές θα φτάσουν σε αυτήν την κατάσταση ωριμότητας.

Αλλά αποδεικνύεται ότι, σε σπάνιες περιπτώσεις, τα αρσενικά μπορούν επίσης να παράγουν γάλα. Αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί σε ανθρώπους, αλλά και σε γάτες. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, πρόκειται για ορμονική ανισορροπία.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, Οι όγκοι του μαστού δεν είναι προνόμιο των γυναικών. Οι αρσενικές γάτες μπορούν επίσης να είναι θύματα, ακόμη και αν αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων.

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

6 εκπληκτικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον εγκέφαλο της γάτας σας

Αυτός είναι ο λόγος που μερικές γάτες φαίνονται σαν να φοράνε κάλτσες

10 εκπληκτικές γενετικές ανωμαλίες σε γάτες

ζουμ σε αυτή τη ράτσα γάτας χωρίς ουρά

πρέπει όντως να επιλέξεις κροκέτες χωρίς δημητριακά;