Οι συμβουλές μας για την επιλογή του τέλειου τροφοφύλακα για τη γάτα σας

Για να μπορέσετε να λείπετε για ένα Σαββατοκύριακο ή διακοπές, μερικές φορές είναι απαραίτητο να εμπιστευτείτε τη γάτα σας σε έναν μπέιμπι σίτερ, που ονομάζεται cat sitter. Αυτή η λύση περιποίησης ταιριάζει απόλυτα σε αιλουροειδείς που προτιμούν τη ζεστή και καθησυχαστική άνεση του σπιτιού τους παρά την ακολασία των ρείθρων για γάτες (ακόμη και σε πολυτελή ξενοδοχεία). Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιον να εμπιστευτούμε και ποιες ιδιότητες να αναζητήσουμε στον μελλοντικό φύλακα του φουρνόσφαιρου μας. Ωστόσο, για να φύγουμε με ηρεμία, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι ο μικρός μας προστατευόμενος βρίσκεται σε καλά χέρια. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή!

Καλό να ξέρω : αν σας ανησυχεί το απλό γεγονός ότι αφήνετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι για μια ολόκληρη μέρα, να ξέρετε ότι μερικοί γατοκαθίσματα προτείνουν να περάσουν τη μέρα με τα αιλουροειδή κατά τις ώρες εργασίας των ιδιοκτητών τους. Σημειώστε όμως ότι μια τέτοια υπηρεσία έχει κόστος!

1. Γνωρίστε την γατοκαθίστρια

Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Αφού επιλέξετε τα πιο ενδιαφέροντα προφίλ γατών στην επιλεγμένη πλατφόρμα (Animaute, Yoojo, Yoopies…), αφιερώστε χρόνο για να τα γνωρίσετε όλα. Ομολογουμένως, είναι χρονοβόρο, αλλά αυτό είναι απαραίτητο. Μπορείτε να φανταστείτε να εμπιστευτείτε το παιδί σας σε κάποιον που δεν έχετε δει ποτέ; Για τις γάτες, είναι το ίδιο πράγμα.

Και φυσικά, η συνάντηση θα πρέπει να γίνει στο χώρο σας έτσι ώστε η γατοκαθίστρια να μπορεί να συναντήσει τη γάτα σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείτε απευθείας εάν ρέει ρεύμα μεταξύ των δύο.

Καλό να ξέρω : μη διστάσετε να ρωτήσετε γύρω σας, στη γειτονιά σας, αν οι γείτονές σας ή οι καταστηματάρχες σας δεν ξέρουν γατοφύλακα. Ομοίως, ο πλησιέστερος κτηνίατρός σας ή το κοντινό καταφύγιο ζώων μπορεί να έχει επαφές με άτομα με γνώσεις για να σας δώσει.

2. Υποβάλετέ το σε διάφορα σενάρια

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας με τη γάτα, περιγράψτε διάφορα εύλογα σενάρια για να το κάνετε δοκιμάστε τις αντιδράσεις του. Για παράδειγμα, ρωτήστε τον πώς θα αντιδρούσε αν η γάτα σας αισθανόταν αδιαθεσία για να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ομοίως, ρωτήστε τον ποια θα ήταν η αντίδρασή του αν η γάτα σας μούδιαζε για δύο μέρες. Ή αν είχε διάρροια, έκανε εμετό ή άρχισε να νιαουρίζει περίεργα.

Ο στόχος είναι πραγματικά να αναλύσουμε τον τρόπο δουλειάς του για να μάθουμε αν θα πάρει στα σοβαρά τον ρόλο του ως γατοφύλακας. Και ειδικά αν θα μπορέσει να εντοπίσει γρήγορα ένα πιθανό πρόβλημα στη γάτα σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να δείτε εάν το άτομο γνωρίζει πραγματικά γάτες και έτσι ανακαλύψτε την εμπειρία του με τους φίλους της γάτας μας.

κουβέντα
Credits: iStock / Marina Demeshko

3. Περιμένετε να κάνει ερωτήσεις

Το να σου εμπιστεύονται ένα ζώο δεν είναι ασήμαντο. Πράγματι, είναι το ίδιο να έχει κανείς την ευθύνη ενός ζωντανού όντος στους ώμους του. Στην πραγματικότητα, ένας ενημερωμένος γατοφύλακας θα πρέπει να σας κάνει ερωτήσεις για τη γάτα σας για να το κάνει προετοιμασία για μελλοντικές επισκέψεις.

Επομένως, όχι μόνο θα πρέπει να ενδιαφέρεται για την προσωπικότητα της γάτας σας, αλλά και για τις ανάγκες της: πόσα γεύματα παίρνει την ημέρα, του επιτρέπεται να βγαίνει έξω, πρέπει να αλλάζει η άμμος κάθε μέρα; πάρτε φάρμακα, θέλετε να ακούτε τη γάτα σας κάθε μέρα, κ.λπ.

4. Ζητήστε παραπομπές

Όπως θα έκανε πριν ένας εργοδότηςπροσλάβει έναν υπάλληλορωτήστε τον μελλοντικό σας γατοκάτοχο την επαφή των πρώην πελατών του για να ελέγξουν τις δεξιότητές τους. Αν όλα πήγαιναν καλά, αυτό είναι σημάδι ότι μπορείς να τον εμπιστευτείς a priori.

Σημειώστε ότι ακόμα κι αν ο γατοκαθίστης δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να αποδείξει τον εαυτό του με άλλες γάτες, μπορείτε τουλάχιστον να τον ρωτήσετε τι εμπειρία έχει με τα αιλουροειδή.

5. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Αν η γατοκαθίστρια που γνωρίσατε είναι τέλεια από κάθε άποψη, αλλά δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να της εμπιστεύεστε τη γάτα σας, τότε μην το κάνετε. Πράγματι, συχνά τείνουμε να υποτιμούμε το ένστικτό μας, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί ένας εξαιρετικός καθημερινός οδηγός.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο τα προσόντα που έχουν σημασία, το συναισθημα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη!

πρέπει όντως να τα ταΐσεις;

Οι 5 κορυφαίες ράτσες γατών διαμερισμάτων