Οι 10 πιο επικίνδυνες τροφές για τη γάτα σας

Πώς να μην σκάσετε όταν η μικρή σας γάτα σας κάνει βλέμματα για να της γλιστρήσετε ένα ή δύο ψίχουλα; Εάν μπορείτε να δώσετε άφοβα ορισμένες τροφές στη γάτα σας, υπάρχουν και κάποιες, a priori ακίνδυνες, τις οποίες πρέπει να προσέχετε.

Πριν ενδώσετε στην απαιτητική γάτα σας, είναι σημαντικό να ρίξετε μια ματιά στη λίστα με τις τροφές που μπορούν να την κάνουν χαρούμενη, αλλά κυρίως επιβλαβή. Πράγματι, αρκετές αβλαβείς τροφές για τον άνθρωπο είναι τοξικές για τις φίλες μας τις γάτες. Η σοκολάτα είναι αναμφισβήτητα η πιο γνωστή από όλες, αλλά άλλες λιγότερο προφανείς τροφές μπορούν επίσης να αποτελούν κίνδυνο για αυτούς.

1. Πατάτες

Οι ωμές πατάτες περιέχουνοξαλικό ασβέστιο. Είναι ένας ιονικός κρύσταλλος που καταστρέφει το ουροποιητικό σύστημα των γατών, προκαλώντας πιθανώς πέτρες στα νεφρά.

πατάτα
Συντελεστές: Color/Pixnio

2. Αλκοόλ

Το αλκοόλ φυσικά βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως π.χ ωμό ψωμί ή ζύμη πίτσας, του οποίου η μαγιά παράγει αλκοόλ με ζύμωση. Η κατάποση ωμής ζύμης μπορεί να προκαλέσει λήθαργο, υποθερμία, δυσκολία στην αναπνοή και διάταση της κοιλιάς λόγω υπερβολικής παραγωγής αερίων.

Η κατανάλωση α αλκοολούχο ποτό έχει την ίδια επίδραση σε μια γάτα όπως στον άνθρωπο. Προκαλεί ζάλη, έλλειψη συντονισμού… και εμποδίζει τον εγκέφαλο. Σε μεγάλες ποσότητες, αυτή η κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει καρδιακά και νευρικά προβλήματα. Τακτικό, μπορεί να βλάψει σοβαρά το συκώτι.

αλκοολούχο ποτήρι μπύρα
Credits: Pxhere

3. Λάχανα και γογγύλια

Αυτά τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τις γάτες. Αυτοί ζύμωση στο στομάχι τους, που μπορεί να προκαλέσει αέρια, ακόμη και διάρροια.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Πιστώσεις: Medienservice/Pixabay

4. Σταφύλια

Είτε αποξηραμένα είτε φρέσκα, τα σταφύλια μπορούν να προκαλέσουν εντερικές διαταραχές στη γάτα και να βλάψει τα νεφρά της. Πρέπει να ξέρετε ότι τα κουκούτσια ή τα κουκούτσια (μήλα, κεράσια, βερίκοκα κ.λπ.) είναι τοξικά για αυτόν και μπορούν να τον δηλητηριάσουν.

σταφίδες
Credits: Pxhere

5. Κρεμμύδια, σχοινόπρασο και σκόρδο

Αυτά τα αρωματικά φυτά είναι τοξικά για τις γάτες. Περιέχουν παράγωγα θείου που δρουν στις Ερυθρά αιμοσφαίρια του ζώου, που μπορεί να προκαλέσει αναιμία (ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων), έμετο και ταχυκαρδία. Εάν η γάτα σας έχει καταναλώσει μόνο μια μικρή ποσότητα, δεν υπάρχει τίποτα δραματικό γιατί η βλάβη που υφίστανται τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι, γενικά, αναστρέψιμη.

κρεμμύδια
Credits: Pxhere

6. Σοκολάτα, κακάο, τσάι και καφές

Μπορεί να μην σας πούμε τίποτα λέγοντάς σας ότι η πλειονότητα των θανατηφόρων δηλητηριάσεων σε κατοικίδια οφείλονται στην κατάποση σοκολάτας ή κακάο. Πράγματι, είναι ένα μόριο που υπάρχει στο κακάο που είναι πολύ επιβλαβές για τη γάτα όταν αποθηκεύεται στο συκώτι. Οι γάτες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από τους ανθρώπους για να εξαλείψουν αυτό το μόριο (περίπου μια μέρα).

Εάν η γάτα σας έχει καταπιεί σοκολάτα, κινδυνεύει να το δείξει συμπτώματα παρακάτω: έμετος, διάρροια και σπασμοί. ο καφεΐνη είναι επίσης τοξικό ή ακόμα και επικίνδυνο για τη γάτα. Τροφές που περιέχουν καφεΐνη (καφές, τσάι, κόκα κόλα, Pepsi, σοκολάτα γάλακτος κ.λπ.) αυξάνουν εύκολα τον καρδιακό ρυθμό του αιλουροειδούς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή και θάνατο.

σοκολάτες
Συντελεστές: congerdesign/Pixnio

7. Μανιτάρια

Ακριβώς όπως με τους ανθρώπους, υπάρχουν μανιτάρια που είναι τοξικά για τις γάτες. Μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στο συκώτι και νευρολογικές αλλά και, στις χειρότερες περιπτώσεις, προκαλούν το θάνατο του ζώου.

μανιτάρια
Συντελεστές: Martin Vorel/LibreShot

8. Ο Δικηγόρος

Καταρχήν, το αβοκάντο είναι τροφή υψηλή σε λιπαρά, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο πάγκρεας της γάτας σας. Επιπλέον, περιέχει περσίνη, ένα τοξικό στοιχείο που μπορεί να βλάψει τους πνεύμονές του αλλά και την καρδιά του.

δικηγόροι
Συντελεστές: sandid/Pixabay

9. Ξηροί καρποί

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο που δυσκολεύει τις γάτες να τα αφομοιώσουν. ο καρύδια μακαντάμια Όσο για αυτούς, μπορεί να προκαλέσουν υψηλό πυρετό, να αποδυναμώσουν τη γάτα και να αυξήσουν τον καρδιακό της ρυθμό. Απο μοσχοκάρυδο Η κατάποση σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις.

Καρύδι
Συντελεστές: Kovbaskina/Pixabay

10. Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη βρίσκεται σε μέντα και το οδοντόκρεμες. Είναι ένα γλυκαντικό (ψευδοσάκχαρο) που προκαλεί υπερβολική απελευθέρωση ινσουλίνης στις γάτες που προκαλεί ανεπαρκή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια μικρή ποσότητα μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες όπως έντονη απάθεια και σπασμούς (ασύνηθες στις γάτες).

οδοντόκρεμα οδοντόβουρτσα
Συντελεστές: stevepb/Pixnio

Τι να κάνετε όταν η γάτα σας έχει φάει ένα επικίνδυνο φαγητό;

Πρέπει να δράσετε γρήγορα. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας και καθορίστε το όνομα, τη σύνθεση του προϊόντος, την ποσότητα που καταναλώθηκε καθώς και ορισμένες πληροφορίες για τη γάτα σας (ράτσα, μέγεθος, ηλικία κ.λπ.). Καλύτερα να παρέμβεις στο δύο η ώρα που ακολουθούν (το μέγιστο) έτσι ώστε ο κτηνίατρός σας να μπορεί να κάνει στο κατοικίδιο ζώο σας μια ένεση που θα του κάνει εμετό εάν χρειαστεί.

Υπάρχει το CAPAE WEST, ένα κέντρο δηλητηριάσεων ζώων. Αυτό το κέντρο θα μπορεί να σας δώσει ένδειξη συμπτωμάτων της γάτας σας και εάν η δόση που καταποθεί αντιπροσωπεύει κίνδυνο, με βάση τις πληροφορίες που της έχετε παράσχει. Μπορείτε να τους βρείτε 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα στον ακόλουθο αριθμό: 02 40 68 77 40.

Θα σας αρέσει επίσης:

Η πλήρης λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά που μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας

Ο πλήρης κατάλογος των δηλητηριωδών φυτών για τη γάτα σας

Γιατί οι γάτες τρώνε γρασίδι;

υποχρεωτικά βήματα

Έχεις γίνει σκλάβος της γάτας σου;