Οι 5 κορυφαίες ράτσες γάτας με “αυτιά λύγκα”

Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι τα αυτιά ορισμένων γατών καλύπτονται με τούφες τρίχας που ονομάζονται «τούφτες», που τις κάνουν να μοιάζουν με αληθινούς λύγκες. Παρόλο που αυτά τα λοφία μπορούν να εμφανιστούν σε διαφορετικές ράτσες γατών, συμπεριλαμβανομένων των γατών του σοκακιού, εδώ είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο!

Καλό να ξέρω : εκτός από την αισθητική τους πλευρά, αυτά τα λοφία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τις φίλες μας των αιλουροειδών. Πράγματι, εμποδίζουν τυχόν ξένα σώματα να εισέλθουν στα αυτιά τους. Χρησιμεύουν επίσης για να κατευθύνουν τον ήχο στον ακουστικό πόρο, ο οποίος βελτιώνει την ακοή και βοηθά το ζώο να διατηρεί την ισορροπία του.

1. Ο Νορβηγός

Η νορβηγική γάτα του δάσους είναι γνωστή για την άφθονη γούνα, αδιάβροχο και μονωτικό, ικανό να αντέχει σε πολικές θερμοκρασίες. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη φυσική του ιδιαιτερότητα.

Πράγματι, αυτό το αιλουροειδές από τη Νορβηγία διακρίνεται και από τα λοφία που φορά περήφανα στα αυτιά του. Ακόμα κι αν αυτές οι τούφες μαλλιών δεν είναι συστηματικές σε όλους τους Νορβηγούς, εξακολουθούν να είναι σχετικά συχνές.

νορβηγική γάτα
Πίστωση: izanbar/iStock

2. The Maine Coon

Θεωρείται το η μεγαλύτερη γάτα στον κόσμο, δεν είναι ασυνήθιστο για το Maine Coon να έχει επίσης «αυτιά λύγκα». Τούφες μαλλιών είναι επίσης ορατές μέσα στα αυτιά του, κάτι που προσθέτει στη φυσική του γοητεία.

Λάτρεις της υπέροχης υπαίθρου, το Maine Coon είναι, από την κοινωνική του φύση και τη στοργική και ειρηνική συμπεριφορά του, που συχνά περιγράφεται ως ” γάτα σκύλος“. Έχει όμως πολλά άλλα παρατσούκλια, συμπεριλαμβανομένου του «ευγενικού γίγαντα».

Η γάτα Maine Coon νιαουρίζει
Πιστώσεις: iStock

3. Η Σιβηρική

Με καταγωγή από τη Σιβηρία, όπως υποδηλώνει το όνομά της, η γάτα Σιβηρίας προέρχεται από τη διασταύρωση μιας οικόσιτης γάτας και μιας αγριόγατας. Αυτή η μεγάλη γάτα που μερικές φορές μπορεί να φτάσει τα 12 κιλά πολύ συχνά έχει λοφία στην κορυφή των αυτιών καθώς και γιακά μαλλιών στο επίπεδο του λαιμού.

Αυτό όμως που το κάνει εύκολο να το ξεχωρίσεις από τον μακρινό του ξάδερφο τον Νορβηγό είναι το μέγεθός του. Πράγματι, η Σιβηρία είναι μικρότερη από τη Νορβηγική. Επιπλέον, τα αυτιά του είναι μάλλον στρογγυλά ενώ του Νορβηγού έχουν γενικά τριγωνικό σχήμα.

chat siberia
Συντελεστές: Max Pixel

4. Le Bobtail

Το αμερικανικό Bobtail διακρίνεται για το κοντή ουρά (εξ ου και το όνομά του), το οποίο μπορεί να είναι είτε ίσιο είτε κυρτό, και από την όψη αγριόγατου. Τα ελαφρώς στρογγυλεμένα αυτιά του που καταλήγουν σε σχήμα αιχμής καθώς και τα ελάχιστα ορατά λοφία του το κάνουν περίεργα μοιάζουν με λύγκα.

Αλλά αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο σε αυτό το αιλουροειδές είναι ο απαλός και ήρεμος, ακόμη και τεμπέλης χαρακτήρας του. Είναι επίσης απόλυτα αφοσιωμένος στον άνθρωπο του, κάτι που μπορεί να τον κάνει λίγο κολλητό…

chat bobtail
Πίστωση: grasse/iStock

5. L’American Curl

Το American Curl είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από αυτό αυτιά κουλουριασμένα προς τα πίσω. Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική τους ιδιαιτερότητα. Πράγματι, όχι μόνο μπορούν να ξεπεραστούν από λοφία αλλά έχουν και τρίχες μέσα.

ο ισορροπημένη ιδιοσυγκρασία του American Curl του επιτρέπει να προσαρμοστεί σε όλες τις οικογένειες, αρκεί να λαμβάνει αρκετή στοργή. Και κάτι αρκετά σπάνιο για να τονιστεί στον κόσμο των αιλουροειδών: δεν νιαουρίζει σχεδόν ποτέ !

chat αμερικάνικη μπούκλα
Πιστώσεις: iStock

Σας άρεσε αυτό το άρθρο ? Θα σας αρέσει επίσης:

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της γάτας Σιβηρίας και της γάτας Νορβηγίας;

6 απίθανα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα αυτιά της γάτας σας

Οι 8 κορυφαίες ράτσες γατών που μοιάζουν με πραγματικές μεγαλόσωμες γάτες

Top 10 ράτσες γατών με μεγάλα αυτιά

Οι 10 πιο δημοφιλείς φυλές γατών