πρέπει όντως να επιλέξεις κροκέτες χωρίς δημητριακά;

Εδώ και λίγο καιρό ακούμε συχνά ότι οι γάτες δεν έχουν ανάγκη από δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, ρύζι, σόγια κ.λπ.) στη διατροφή τους. Αντίθετα, θα μπορούσε, όπως φαίνεται, να δυσκολέψει την πέψη τους ή ακόμα και να προκαλέσει τροφικές αλλεργίες σε αυτά. Είναι όμως πράγματι αυτό; Είναι πραγματικά απαραίτητο να επιλέξετε μια δίαιτα χωρίς δημητριακά για τη γάτα σας; Απαντήσεις!

Οι γάτες χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη

Καταρχήν, καλό είναι να γνωρίζετε ότι αν ταΐσετε τη γάτα σας με κροκέτα, δύσκολα θα απαγορεύσετε τα δημητριακά από τη διατροφή της. Ο λόγος ? Είναι το άμυλο, που περιέχεται στα δημητριακά, που δίνει στις κροκέτες αυτή τη στερεή σύσταση.. Χωρίς το άμυλο, θα θρυμματίζονταν σε σκόνη.

Επί πλέον, Τα δημητριακά περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται συχνά για να αντικαταστήσουν εν μέρει τις ζωικές πρωτεΐνεςπιο ακριβό.

Ωστόσο, οι αιλουροειδείς φίλοι μας είναι αυστηρά σαρκοφάγα. Χρειάζονται λοιπόν πρώτα και κύρια ζωική πρωτεΐνη. (δηλαδή κρέας και ψάρι) στη διατροφή τους. Οι πρωτεΐνες των δημητριακών, από την άλλη πλευρά, έχουν μικρή θρεπτική αξία για αυτές. Και πάνω απ’ όλα αυτοί δεν περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα (ταυρίνη, αργινίνη…) πρέπει να παραμείνουν υγιείς.

Προσοχή στους υδατάνθρακες

Ορισμένες εγγυημένες μάρκες “χωρίς σιτηρά” προσφέρουν κροκέτες που περιέχουν άμυλο από πατάτες, γλυκοπατάτες ή αρακά.

Αλλά είτε πρόκειται για άμυλο δημητριακών είτε για άμυλο πατάτας, είναι το ίδιο πράγμα: δεν πρέπει να υπάρχει σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Και για καλό λόγο, το άμυλο είναι υδατάνθρακας. Ωστόσο, πάρα πολλοί υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα υγείας στις γάτες: παχυσαρκία, διαβήτης κ.λπ.

η γάτα τρώει
Πιστώσεις: iStock

Σημειώστε ότι συχνά τείνουμε να υποθέτουμε, εσφαλμένα, ότι μια δίαιτα χωρίς δημητριακά είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Είναι εντελώς ψευδές! Οι κροκέτες χωρίς κόκκους περιέχουν τόσους ή μερικές φορές περισσότερους υδατάνθρακες από τους άλλους.

Χρειάζονται οι γάτες τις φυτικές ίνες στα δημητριακά;

Εδώ και πολύ καιρό, μας λένε ότι οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την εντερική διέλευση και την ποιότητα των κοπράνων της γάτας. Τα τελευταία πλάθονται καλύτερα και είναι λιγότερο αρωματικά.

Απόδειξη, Οι μάρκες kibble τονίζουν τη μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που περιέχονται στα δημητριακά και τα οφέλη τους για την υγεία για τα αιλουροειδή. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό μένει ακόμη να επαληθευτεί.

Ειδικά επειδή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών θα μειώσει τα επίπεδα ταυρίνης. Ωστόσο, η ταυρίνη είναι πολύ πιο απαραίτητη για τη γάτα σας από τις φυτικές ίνες.

Συμπέρασμα: δημητριακά ή όχι δημητριακά;

Από τώρα και στο εξής, όταν επιλέγετε τα κροκέτα της γάτας σας, είτε φέρουν την ετικέτα “χωρίς κόκκους”, ελέγξτε πρώτα ότι:

  • το ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης είναι περισσότερο από 40%
  • η περιεκτικότητα σε τέφρα είναι μικρότερη από 10%
  • ο το επίπεδο των υδατανθράκων είναι μικρότερο από 20%
η γάτα τρώει κροκέτα
Πιστώσεις: iStock

Θα το έχετε καταλάβει, δεν έχει σημασία αν οι κροκέτες που δίνετε στη γάτα σας είναι με ή χωρίς δημητριακά, αρκεί να σέβονται τις τιμές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Πράγματι, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τροφές χωρίς δημητριακά έχουν οφέλη για την υγεία των αιλουροειδών.

Ειδικά από περιπτώσεις αλλεργιών στα δημητριακά παραμένουν ιδιαίτερα σπάνιες. Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται συχνότερα από το κοτόπουλο, το βόειο κρέας ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Και το τροφές χωρίς γλουτένη ? Είναι το ίδιο πράγμα. Ενώ η κροκέτα χωρίς κόκκους δεν περιέχει κόκκους, η κροκέτα χωρίς γλουτένη μπορεί να την περιέχει ή όχι. Και για καλό λόγο, Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένους τύπους δημητριακών, συγκεκριμένα σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Επομένως, η τροφή για γάτες χωρίς δημητριακά είναι απαραίτητα χωρίς γλουτένη.

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ταυρίνη είναι τόσο σημαντική στη διατροφή της γάτας σας

Επιλέγοντας την καλύτερη τροφή για τη γάτα σας: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε!

Γάτα χορτοφάγος ή vegan: είναι δυνατόν;

Οι αρσενικές γάτες έχουν θηλές;

10 καλοί λόγοι για να υιοθετήσεις μια μαύρη γάτα