πρέπει όντως να τα ταΐσεις;

Αν υπάρχουν αδέσποτες γάτες στη γειτονιά σας που δυσκολεύεστε να δείτε, μπορεί να έχετε την ιδέα, αν δεν μπορείτε να τις υιοθετήσετε, τουλάχιστον δώστε τους κάτι να φάνε… Αλλά είναι πραγματικά καλή ιδέα; Είναι πραγματικά προς το συμφέρον τους; Ή μπορεί τελικά να τους βλάψει;

Καλό να ξέρω : ακόμα κι αν κάποια αιλουροειδή μπορεί να φαίνεται ότι ζουν στους δρόμους για πολύ καιρό, μπορεί να είναι χαμένες γάτες! Ειδικά αν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί με τους ανθρώπους. Και ποιος λέει ότι η χαμένη γάτα λέει ανήσυχος ιδιοκτήτης…

Μπορείτε να τα ταΐσετε, αλλά…

Εάν μια αδέσποτη γάτα έρθει απεγνωσμένα να νιαουρίσει στην πόρτα σας ή αποφασίσετε να την ταΐσετε μόνοι σας, μπορούμε μόνο να σας συμβουλεύσουμε να ακούτε μόνο την καρδιά σας.

Ωστόσο, εάν πάρετε αυτή την απόφαση, να το γνωρίζετε θα αντιμετωπίσετε αρκετές συνέπειες. Ακόμα κι αν το κάνεις μόνο μία φορά.

Καταρχήν, ακόμα κι αν πείτε στον αδέσποτο γάτο ότι του δίνετε τροφή μόνο κατ’ εξαίρεση, να είστε σίγουροι ότι δεν θα τον νοιάζει. Σίγουρα θα επιστρέψει για να σας ζητήσει φαγητό. Και σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, η γάτα είναι ένα πολύ πεισματάρικο ζώο…

Επιπλέον, παίρνετε επίσης τον κίνδυνο μολύνει το σπίτι σας με παράσιτα, όπως οι ψύλλοι. Ή του μεταδίδουν ασθένειες στη γάτα σας. Πράγματι, οι αδέσποτες γάτες ζουν στο δρόμο και επομένως δεν επωφελούνται από όλη την απαραίτητη φροντίδα για την καλή τους υγεία (αντιπαρασιτικές θεραπείες, εμβόλια κ.λπ.).

chat sauvage
Πιστώσεις: iStock

Τέλος, ταΐζοντας μια αδέσποτη γάτα μπορεί προσελκύουν άλλες γάτες πεινασμένη γειτονιά. Έτσι, από μια μόνο γάτα που συνηθίζει να έρχεται να φάει μπροστά στο σπίτι σας, μπορείτε γρήγορα να πάτε σε δεκάδες γάτες. Και όχι μόνο αυτό θα είναι ενοχλητικό για εσάς, αλλά και για τους γείτονές σας.

Πράγματι, εκτός από θόρυβος που προκαλούνται από μια αποικία γατών, οι κήποι των γειτόνων σας μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε κιβώτια απορριμμάτων εξωτερικού χώρου. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα…

Εάν έχετε συνειδητοποιήσει τι συνεπάγεται το τάισμα μιας αδέσποτης γάτας και είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε όλες τις συνέπειες, τότε προχωρήστε! Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι το γεγονός της παγιδέψτε τα και μετά αποστειρώστε τα μπορεί να αποδειχθεί πιο ακριβό, αλλά πολύ πιο χρήσιμο μακροπρόθεσμα. Πράγματι, ο στόχος είναι να αποτραπεί η αναπαραγωγή και η γέννηση άλλων αδέσποτων γατών από αδέσποτες γάτες. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο, με λίγα λόγια!

Τι να ταΐσετε μια αδέσποτη γάτα;

Εάν δεν έχετε γάτα στο σπίτι, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δώσετε στην αδέσποτη γάτα που ζητά φαγητό υπολείμματα τραπεζιού. Σε αυτή την περίπτωση, να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα είναι δηλητηριώδη για τους φίλους μας των αιλουροειδών… Αν τα ταΐσουμε, θα τους κάνει γρήγορα περισσότερο κακό παρά καλό. Για να ανακαλύψετε τη λίστα με τις πιο επικίνδυνες τροφές για αυτούς, κάντε κλικ εδώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, μην του δίνεις κόκαλα, είτε κοτόπουλο είτε οποιοδήποτε άλλο κρέας. Ή ψάρια με κόκαλα. Πράγματι, δεν μπορούσε μόνο να πνιγεί, αλλά επιπλέον τα οστά ή τα οστά θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην τραχεία ή στο στομάχι του.

η γάτα τρώει
Πιστώσεις: iStock

Απαγόρευση επίσης των γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά το γάλα. Πράγματι, οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη στην ενήλικη ζωή. Ένα απλό μπολ με γάλα μπορεί επομένως να τους προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να απέχει. Ομοίως, το τονος σε κονσερβα που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Ωστόσο, η κατάποση υδραργύρου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των φίλων μας των αιλουροειδών.

Μάλιστα, αν θέλετε ταΐσει μια αδέσποτη γάτατο πιο ασφαλές πράγμα είναι αγοράστε τροφή για γάτες (κροκέτες ή πατέ). Όχι μόνο θα είστε σίγουροι ότι αυτά που θα του δώσετε δεν θα τον αρρωστήσουν, αλλά θα είστε σίγουροι ότι θα καλύψετε και όλες τις ενεργειακές και διατροφικές του ανάγκες.

Επιπλέον, θυμηθείτε να του παρέχετε ένα μπολ με φρέσκο ​​και καθαρό νερόειδικά σε ένα κύμα καύσωνα!

Θα σας αρέσει επίσης:

Τι τρώνε οι γάτες στη φύση;

Εκμάθηση: φτιάξτε ένα καταφύγιο για αδέσποτες γάτες σε 5 λεπτά επίπεδη

Η πλήρης λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά που μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας

τι να μην κάνεις!

Οι συμβουλές μας για την επιλογή του τέλειου τροφοφύλακα για τη γάτα σας