Πόσο χρονών ήταν η γηραιότερη γάτα στον κόσμο;

Εάν είστε ο περήφανος ιδιοκτήτης μιας γάτας, πιθανότατα φοβάστε τη μέρα που θα σας εγκαταλείψει η μικρή σας γούνα. Ναι, θα θέλαμε οι αιλουροειδείς φίλοι μας να ζήσουν όσο εμείς… Δυστυχώς, είναι πάντα οι πρώτοι που φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους ένα τεράστιο κενό που είναι αδύνατο να καλυφθεί. Ωστόσο, μερικές γάτες είναι πιο γενναίες από άλλες και δίνουν στον άνθρωπο τους την ευκαιρία να τις απολαύσει για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα!

Ποιο είναι το μέσο προσδόκιμο ζωής μιας γάτας;

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια το μέσο προσδόκιμο ζωής των γατών. Και για καλό λόγο, όλα εξαρτώνται από τη γενετική τους κληρονομιά, τη φυλή τους, τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής τους ή ακόμα και τη σωματική τους δραστηριότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διάφορες μελέτες που έγιναν για το θέμα, μια γάτα ζει κατά μέσο όρο μεταξύ 12 και 16 ετών. Τα αρσενικά ζουν λιγότερο, με προσδόκιμο ζωής 13 ετών έναντι 15 ετών για τις γυναίκες. Ομοίως, οι μη στειρωμένες γάτες έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τις στειρωμένες γάτες.

ιερή γάτα μπιρμάν με μπλε μάτια
Συντελεστές: Mikhail Vasilyev/Unsplash

Καλό να ξέρω : με μέσο προσδόκιμο ζωής 16,1 χρόνια, το Birman θα ήταν η μακροβιότερη ράτσα γάτας. Ακολουθούν στενά οι Βιρμανοί (14,3 έτη), οι Σιάμ (14,2 έτη) και οι Πέρσες (14,1 έτη).

Οι γηραιότερες γάτες στον κόσμο

Τώρα, δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να φτάνουν στην σεβαστή ηλικία των 20 ετών. Κάποιοι το ξεπερνούν ακόμη και κατά μερικά χρόνια. Αλλά κρατηθείτε γερά, ο γηραιότερος γάτος στον κόσμο έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ από τότε που έζησε… 38 άπ !

Φαίνεται απίστευτο όταν ξέρεις ότι ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο, ήταν μόλις 29 ετών. Κι όμως, αυτή η γάτα ονομάστηκε Creme Puff γεννήθηκε το 1967 στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέθανε το 2005. Σημειώστε ότι δεν ανήκε σε κάποια συγκεκριμένη φυλή, απλά είχε ένα τιγρέ παλτό.

Ακόμα πιο εκπληκτικό, σύντροφος της ζωής του, ένας γάτος ονόματι Granpa Rex Allen, έφτασε επίσης σε μια εξαιρετικά σπάνια ηλικία αφού πέθανε το 1998 σε ηλικία 34 ετών. Αρκεί να πούμε ότι ο ιδιοκτήτης αυτών των δύο αιλουροειδών φαινόταν να κρατά τη μαγική συνταγή για να κρατήσει τα μαλλιά του μαζί του όσο περισσότερο γινόταν.

Στο παρόν, μόνο περίπου δεκαπέντε γάτες στον κόσμο (οι περισσότεροι έχουν ήδη πεθάνει), καταχωρημένοι στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, έχουν ξεπεράσει τα 30 χρόνια. Ωστόσο, όταν το σκεφτείτε, αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το διπλάσιο της μέσης διάρκειας ζωής μιας γάτας…

Σας άρεσε αυτό το άρθρο ? Θα σας αρέσει επίσης:

πώς να τους κάνουμε να ζήσουν μαζί με ασφάλεια;

5 συμβουλές για να μην κάνεις λάθη!