Πώς να βελτιώσετε τη ζωή της γάτας σας με αναπηρία;

Η ζωή ορισμένων γατών μπορεί να είναι διαφορετική από εκείνη άλλων αιλουροειδών από τη γέννησή τους, αλλά και να αλλάξει κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από ατύχημα ή ασθένεια. Επίσης δεν είναι πάντα εύκολο να καλωσορίσεις μια γάτα με αναπηρία ή ακόμα και να προσαρμοστείς γρήγορα στα προβλήματά της. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά εργαλεία για να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη.

Οι πιο συχνές αναπηρίες

Η αναπηρία στις γάτες μπορεί να συνδεθεί με διαφορετικούς παράγοντες : ατύχημα, ασθένεια, κακομεταχείριση ή ακόμα και γενετική. Επιπλέον, θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή για να μπορέσει να πραγματοποιήσει α ευτυχισμένη ζωή. Πράγματι, δεν είναι πάντα εύκολο να φροντίσεις ένα ζώο που έχει ανάγκη. Ωστόσο, με τον χρόνο, τη θέληση και τις καλές προθέσεις, όλα μπορούν να πάνε καλά.

Ανάμεσα στα διαφορετικά πιθανές αναπηρίες στις γάτες, εδώ είναι τα πιο κοινά:

  • Μια αρρώστια νευρολογικός
  • ΕΝΑ δυσμορφία ή απουσία μέλους
  • ο κώφωση
  • Και πρόβλημα όρασης
  • ΕΝΑ παράλυση
λευκό γατάκι
Πιστώσεις : engineervoshkin/iStock

Τακτοποιήστε καλά το σπίτι σας

Είναι απαραίτητο να οργανωθεί ο βιότοπός του με τέτοιο τρόπο ώστε η γάτα δεν εχει καμια δυσκολια να πηγαίνω από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η αταξία για να μην προστεθούν εμπόδια σε αυτήν. Επιπλέον, αν δεν μπορεί πλέον να πηδήξει, τοποθετήστε μικρές σκάλες ή μια αφαιρούμενη ράμπα ώστε το αιλουροειδές σας να έχει εύκολη πρόσβαση στον καναπέ, στο κρεβάτι, στα παράθυρα ή ακόμα και στην πολυθρόνα. Μη διστάσετε να καλύψετε το έδαφος με χαλί ή ένα υλικό που θα μαλακώνει πέφτει ενώ μειώνει τον κίνδυνο ολίσθησης.

Επιπλέον, βάλε δείχνει τα μπολ του καθώς και τα σκουπίδια του. Εάν έχει ένα αγαπημένο μέρος ανάπαυσης, εγκαταστήστε το εκεί κοντά για να μην χρειαστεί να διασχίσει ολόκληρο το σπίτι για να ανακουφιστεί ή να τραφεί. Η τουαλέτα του πρέπει να είναι τέλεια προσαρμοσμένο στο μειονέκτημά του και πρέπει να μπορεί να μπαίνει εύκολα σε αυτό, αλλά και να μετακινείται εκεί.

Τακτοποιήστε το περιβάλλον ανάλογα με την αναπηρία της γάτας

Φυσικά, δεν θα κανονίσουμε ένα μέρος με τον ίδιο τρόπο εάν το ζώο είναι κωφό, με προβλήματα όρασης ή παράλυτο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ιδιωτικοποιήσετε μια καλά καθορισμένη περιοχή μόνο για τη γάτα σας. Έτσι, θα νιώσει περισσότερο πλαισιωμένο και με αυτοπεποίθηση. Μπορείτε επίσης να αρωματίσετε το δωμάτιο με καθησυχαστικά αρώματα.

Επιπλέον, μη διστάσετε να του μιλήσετε, να παίξετε μαζί του και να κάνετε διάφορες δραστηριότητες για να τον τονώσετε. Συνιστάται επίσης ανεπιφύλακτα να τον συνοδεύουν σε διάφορες βόλτες στη φύση. Πράγματι, το να τον αφήσεις μόνο του έξω (ανασφάλιστο) μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για αυτόν.

γάτα με τρία πόδια
Πίστωση: PeachLoveU/iStock

Εξοπλισμός προσαρμοσμένος για παράλυση

Όπως είδαμε, είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να διευκολύνετε την κίνηση της γάτας σας εάν είναι παράλυτη. Μάθετε για τις δυνατότητες: καρότσια ή ιμάντες στήριξης. Μπορούν να αγοραστούν από το διαδίκτυο, αλλά και σε κτηνιατρική κλινική. Είναι επίσης δυνατό να τα φτιάξετε μόνοι σας, αλλά πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλή λειτουργικότητα (μέγεθος, μηχανισμός, βάρος κ.λπ.).

Ο απαραίτητος ρόλος σας

Συμβαίνει επίσης ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να περάσει πολύ περισσότερο χρόνο με τη γάτα του από ό,τι συνήθως. Πράγματι, μερικά αιλουροειδή δεν μπορούν πλέον να περιποιηθούν τον εαυτό τους, να πάνε στο κουτί απορριμμάτων τους ή απλώς να κυκλοφορούν αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είσαι παρών για να του προσφέρεις διάφορα καθημερινά βοηθήματα. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να το βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να αφαιρέσετε σωστά τις νεκρές τρίχες του. Πράγματι, οι γάτες συνήθως περνούν 30 έως 50% των ημερών τους για να καθαρίσουν. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε να το φέρνετε τακτικά στα απορρίμματά του, αλλά και να του φέρνετε το νερό και το φαγητό του για να έχει πρόσβαση σε αυτά.

παράλυτη γάτα με αναπηρικό καροτσάκι
Πίστωση: ngothyeaun/iStock

Σαφή

Γάτα με προβλήματα ακοής : θυμηθείτε να αλληλεπιδράτε μαζί του, μην τον τρομάζετε, σηματοδοτείτε πάντα την παρουσία σας με δονήσεις ή μεγάλες φαινομενικές χειρονομίες. Προειδοποιήστε τους γύρω σας για την ιδιαιτερότητά του. Θα βρείτε όλες τις συμβουλές μας για τη συγκεκριμένη περίπτωση εδώ.

γάτα με προβλήματα όρασης : διαχειριστείτε τον χώρο του ώστε να μην συναντήσει κανέναν κίνδυνο στο πέρασμά του, διεγείρετε τις υπόλοιπες αισθήσεις του, τακτοποιήστε το περιβάλλον του για να το βοηθάει στις κινήσεις του. Θα βρείτε όλες τις συμβουλές μας για τη βελτίωση της ζωής μιας τυφλής γάτας σε αυτή τη διεύθυνση.

Γάτα με κινητικές δυσκολίες : απλώστε ένα χαλί ή ένα χαλί για να διευκολύνετε τις μετακινήσεις σας, αλλά και για να μειώσετε τους κραδασμούς σε περίπτωση πτώσης. Επιπλέον, φροντίστε να εγκαταστήσετε τα απαραίτητα εάν η γάτα χρειάζεται να ανέβει (σκάλες, ράμπες κ.λπ.).

Γάτα με νευρολογικά προβλήματα : Τοποθετήστε τον σε ένα ήσυχο μέρος όπου νιώθει καλά. Ενημερώστε τους αγαπημένους σας για τις διαταραχές από τις οποίες υποφέρει για να μην υπάρξει παρεξήγηση. Φρόντισέ τον αρκετά ώστε να μην του λείπει τίποτα: στοργή, παιχνίδια, αγκαλιές, βόλτες…

τυφλή γάτα
Πιστώσεις: kicia_papuga / iStock

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ζητήστε το αιλουροειδές σας παίζοντας μαζί του, πηγαίνοντάς τον βόλτα, αλλά και φέρνοντάς του όλα όσα χρειάζεται (απορρίματα, φαγητό, νερό). Σε διαφορετική περίπτωση, τακτική κτηνιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της καλής υγείας της γάτας σας με αναπηρία.

υπενθύμιση των κινδύνων της σοκολάτας για τις γάτες

πώς να κάνω μια επιλογή;