πώς να κάνω μια επιλογή;

Σε αντίθεση με ορισμένα ζώα, η επιλογή φύλου για τις γάτες είναι σημαντική. Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα γατάκι, πρέπει πρώτα να μάθετε για τις διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Πράγματι, το ζώο σας πρέπει να ταιριάζει με εσάς και η συμπεριφορά και οι συνήθειες μεταξύ των δύο δεν είναι πανομοιότυπες.

Ο χαρακτήρας

Ο χαρακτήρας διαφέρει μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Αν και κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα, φυσικά, μοιράζονται ομοιότητες και χαρακτηριστικά με βάση το φύλο.

  • θηλυκά : είναι γενικά περισσότεροι αγκαλιές από τα αρσενικά, θα αναζητούν συνεχώς την επαφή σας για να αισθάνονται ασφαλής. Είναι επίσης πολύ προστατευτικά!
  • Τα αρσενικά : οι γάτες θα είναι αυτές περισσότερο ανεξάρτητος. Ακόμα κι αν παραμένουν λάτρεις των αγκαλιών, θα χρειαστούν λιγότερα για να είναι στην παρέα σας όλη μέρα.
κουβέντα
Credits: insonnia/iStock

Η σχέση με το εξωτερικό

Αν ζεις σε διαμέρισμα, θα κάνεις πιο εύκολα μια γάτα ευτυχισμένη παρά μια γάτα…

θηλυκά

Με τη φήμη ότι μερικές φορές είναι φοβισμένες και ντροπαλές, οι γάτες είναι πολύ σπιτικό. Δεν θα επιδιώξουν να εξερευνήσουν την ύπαιθρο τόσο πολύ όσο τα αρσενικά. Το μητρικό τους ένστικτο τους ωθεί να αναζητήσουν μια «φωλιά» όπου μπορούν να γεννήσουν, γι’ αυτό προτιμούν να μείνουν ασφαλές μέσα. Και αυτό ακόμα κι αν είναι αποστειρωμένα. Τα θηλυκά πρέπει επίσης να μπορούν να ελέγχουν το περιβάλλον τους, δηλαδή δεν θα ανεχθούν αλλαγές σε περιβάλλον ή συνήθειες.

Τα αρσενικά

Είναι το εντελώς αντίθετο! Ειναι πολυ τυχοδιώκτες και μπορεί να πάει εκατοντάδες μέτρα από το σπίτι σας για να περπατήσει, να κυνηγήσει ή να αναζητήσει θηλυκά στη ζέστη. Αυτή η συμπεριφορά είναι επικίνδυνη αφού τα αρσενικά θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν χτυπημένο από αυτοκίνητο. Επιπλέον, είναι πολύ προστατευτικοί για τα εδάφη τους και μπορούν για να παλέψεις με άλλες γάτες που προσπαθούν να το καταπατήσουν.

Αυτός είναι ένας άλλος κίνδυνος, καθώς η γατούλα σας θα μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι με γρατσουνιές ή περισσότερο ή λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς… Και για να σημαδέψετε αυτήν την περιοχή, οι γάτες μην διστάσετε να ουρήσει σχεδόν παντού. Αν νιώσουν ότι απειλούνται, μπορεί να σημαδέψουν το εξωτερικό του σπιτιού σου, αλλά και το εσωτερικό, κάτι που είναι πολύ δυσάρεστο όταν γνωρίζεις τη μυρωδιά των ούρων της γάτας…

Φυσικά, κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα, αυτά είναι απλώς γενικεύσεις.

υπαίθρια γάτα
Credits: Nils Jacobi/iStock

Σεξουαλικότητα

Η σεξουαλική ζωή της γάτας σας θα έχει προφανώς αντίκτυπο στη συμπεριφορά της.

θηλυκά οι οποίοι δεν είναι αποστειρωμένοι έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: έχουν τη ζέστη τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, που λαμβάνουν χώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, η συμπεριφορά της γάτας σας θα αλλάξει. Άκαιρο νιαούρισμα, στρες, σημάδια ούρωνη παρέα του θα είναι λιγότερο ευχάριστη.

Ευτυχώς, όλα αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αφαιρεθούν με αποστείρωση. Και αυτή η πράξη μπορεί επίσης να σας σώσει από το να χρειαστεί να διαχειριστείτε μια ανεπιθύμητη γέννα από γατάκια. Τα θηλυκά μπορούν να έχουν κοντά σε 4 κυοφορίες παρ. Είναι σχεδόν αναπόφευκτα αν έχουν πρόσβαση στο εξωτερικό και δεν είναι αποστειρωμένα. Και στην αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσαν να είναι απογοητευμένος να μην βγει έξω.

Στην ανδρική πλευρά, η σεξουαλική ζωή έχει επίσης τις ιδιαιτερότητές της. Η γάτα σας θα ψάχνει πολύ συχνά σκύλες στη ζέστη, γι’ αυτό θα μπορεί να πάει πολύ μακριά από το σπίτι σας αν μυρίσει μια γυναικεία μυρωδιά. Το ιδανικό είναι να στειρώσετε τη γάτα σας. Γιατί ακόμα κι αν μένει σε διαμέρισμα και δεν έχει πρόσβαση στο εξωτερικό, το σεξουαλικό του ένστικτο θα βγαίνει πάντα στην επιφάνεια. Και το γεγονός ότι δεν μπορώ να βγω έξω θα μπορούσε να προκαλέσει απογοήτευση, άγχος ακόμα και θλίψη.

Πώς να βελτιώσετε τη ζωή της γάτας σας με αναπηρία;

Οι 10 ράτσες γατών που αντιστέκονται τέλεια στη μοναξιά