Πώς να καθορίσετε την ηλικία της γάτας σας;

Όταν μια γάτα έχει εγκαταλειφθεί ή έχει τραπεί σε φυγή από το σπίτι, μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε το ιστορικό της και επομένως να γνωρίζουμε την ηλικία της, ειδικά αν δεν είναι πελεκημένη. Έτσι, αν έχετε υιοθετήσει το αιλουροειδές σας αλλά δεν ξέρετε τίποτα για το παρελθόν του, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να σας δώσουν μια πρόχειρη ιδέα για το πόσο χρονών είναι!

Καλό να ξέρω : αν το μαλλί σας είναι γατάκι, είναι σχετικά εύκολο να μαντέψετε την ηλικία του χάρη στην εξέλιξη του βάρους του και των δοντιών του. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

1. Δόντια

Ένα γατάκι αρχίζει να βλέπει τα γαλακτοκομικά του δόντια να μεγαλώνουν από την ηλικία των 2 εβδομάδων. Μετά, αυτά πέφτουν σιγά σιγά μόλις φτάσει τους 4 μήνες, δίνοντας τη θέση του στα μόνιμα δόντια. Συνήθως, μια γάτα έχει όλα τα μόνιμα δόντια της γύρω στην ηλικία των 7 μηνών. Από εκεί και πέρα, είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί η ηλικία του με βάση τα δόντια του.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό κόλπο. Πράγματι, αρκεί να παρατηρήσουμε την ποσότητα της τρυγίας στα δόντια του ζώου. Και για καλό λόγο, όσο μεγαλύτερη είναι μια γάτα, τόσο περισσότερη πέτρα έχει στα δόντια.

Δυστυχώς, η παρουσία πέτρας καθώς και η φθορά των δοντιών δεν είναι επαρκώς αξιόπιστοι δείκτες για τον προσδιορισμό της ηλικίας μιας γάτας. Γιατί ? Για τον απλό και καλό λόγο ότι Δεν είναι όλες οι γάτες στο ίδιο σκάφος όταν πρόκειται για την υγεία των δοντιών. Επιπλέον, ορισμένοι μπορεί να έχουν ωφεληθεί από μία ή περισσότερες αφαλάτωση κατά την προηγούμενη ζωή τους.

2. Τα μάτια

Όταν μια γάτα φτάσει 6 ή 7 ετών, τα μάτια του αρχίζουν να γίνονται ελαφρώς πιο γυάλινα. Αυτή η αλλαγή στα μάτια είναι συνήθως ορατή από την ηλικία των 10 ετών, αλλά ένας κτηνίατρος μπορεί να είναι σε θέση να την εντοπίσει νωρίτερα με οφθαλμολογικά εργαλεία.

Επίσης, άλλα μέρη του ματιού της γάτας, όπως η ίριδα (το χρωματιστό μέρος του ματιού), αλλάζουν καθώς γερνούν οι αιλουροειδείς, γίνονται επίσης λιγότερο διαυγείς.

3. Παλτό

Γενικά, οι νεαρές γάτες περιποιούνται καλύτερα τον εαυτό τους από τις μεγαλύτερες γάτες. Πράγματι, οι τελευταίοι μπορεί να έχουν κάποια δυσκολία στη σωστή συντήρηση του τριχώματος τους. Τότε είναι λιγότερο πυκνό, λιγότερο γυαλιστερό και λιγότερο απαλό.

ρώσικη μπλε γάτα
Πίστωση: nailiaschwarz/iStock

Υπό αμφισβήτηση ? Οδοντικά προβλήματα, οστεοαρθρίτιδα ή υπερβολικό βάρος που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις ηλικιωμένες γάτες, εμποδίζοντάς τις να φτάσουν σε ορισμένα σημεία του σώματός τους.

4. Πόνος στις αρθρώσεις

Αν και προβλήματα στις αρθρώσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να εμφανιστούν σε γάτες όλων των ηλικιών, εντοπίζονται συχνότερα σε μεγαλύτερες γάτες.

Έτσι, αν το βρείτε αυτό Η γάτα σας κουτσαίνει όταν σηκώνεταιότι έχει δυσκαμψία στα άκρα του ή ότι δύσκολα μπορεί να πηδήξει στο κρεβάτι, αυτό μπορεί να είναι σημάδι προχωρημένης ηλικίας.

5. Γενική υγεία

Κάποιες ασθένειες, όπως π.χ χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερθυρεοειδισμός, παρατηρούνται γενικά σε μεγαλύτερες γάτες. Πράγματι, είναι πιο σπάνια σε νεαρά άτομα. Εάν η γάτα σας έχει μία από αυτές τις ασθένειες, αυτό μπορεί επομένως να δώσει μια γενική εικόνα της ηλικίας της.

Επιπλέον, φαίνεται προφανές ότιμια νεαρή γάτα θα είναι πιο δραστήρια από μια μεγαλύτερη γάταπου θα προτιμήσει να περνάει τις περισσότερες μέρες του στον ύπνο.

7 τρόποι για να δείξετε στη γάτα σας ότι την αγαπάτε

5 καλοί λόγοι για να αποκτήσεις γάτα όταν κάνεις παιδί