τι επιπτώσεις στη γάτα σας;

Δύο φορές το χρόνο γίνεται η περίφημη αλλαγή ώρας. Είτε είναι καιρός να μεταβείτε στη θερινή ώρα όταν φτάνει η άνοιξη, είτε στη χειμερινή ώρα στα μέσα του φθινοπώρου. Και κάθε φορά, πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτό το αιώνιο ερώτημα: κοιμόμαστε μία ώρα περισσότερο ή μία ώρα λιγότερο; Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η αλλαγή της ώρας έχει αντίκτυπο στην υγεία μας: προκαλεί περισσότερη κόπωση και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Τι γίνεται όμως με τις γάτες; Νιώθουν επίσης τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής χρόνου; Εάν ναι, πώς να το κάνετε να πάει ομαλά;

Η γάτα είναι ένα πλάσμα της συνήθειας

Η αλλαγή της ώρας ανατρέπει τον βιολογικό μας ρυθμό, γι’ αυτό και προκαλεί τόσες αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αλλά και οι γάτες επηρεάζονται. Πράγματι, δεδομένου ότι μοιράζονται την καθημερινότητά μας, υπόκεινται στον ρυθμό της ζωής μας.

Ειδικά, όπως και εμείς, οι γάτες έχουν κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή έναν κυκλικό βιολογικό ρυθμό που ρυθμίζει τον ύπνο, την πείνα και τη δραστηριότητά τους σε ένα 24ωρο. Και έχει περάσει πολύς καιρός που αυτός ο ρυθμός δεν βασίζεται πλέον στο φυσικό φως του ήλιου, αλλά στη ρουτίνα μας.

Επιπλέον, η γάτα είναι ένα πλάσμα της συνήθειας. Αυτό σημαίνει ότι αν δει τις συνήθειές του να αλλάζουν, έστω και λίγο, μπορεί να τον αποσταθεροποιήσει εντελώς και οδηγούν σε άγχος. Τότε γίνεται πιο ομιλητικός, πιο κολλητός ή, αντίθετα, προσπαθεί να απομονωθεί.

κακή διάθεση γάτα
Πιστώσεις: ablokhin / iStock

Μάλιστα, μια απλή αλλαγή ώρας διαταράσσει τον βιολογικό του ρυθμό αλλά και τις συνήθειές του. Για παράδειγμα, τρώει ή πηγαίνει για ύπνο μια ώρα νωρίτερα ή αργότερα από το συνηθισμένο. Και, Σε αντίθεση με εμάς, δεν καταλαβαίνει γιατί ! Είναι επομένως απολύτως φυσιολογικό για τους αιλουροειδείς φίλους μας να είναι σε κακή διάθεση ή/και κουρασμένοι τις μέρες που ακολουθούν την αλλαγή της ώρας, την ώρα να συνηθίσουν τον νέο τους ρυθμό.

Τι να κάνετε για να προετοιμάσετε τη γάτα σας για την αλλαγή ώρας;

Για να αποτρέψετε την υπερβολική ενόχληση της γάτας σας από την αλλαγή της ώρας, υπάρχουν διάφορες λύσεις:

1. Μετακινήστε τις ώρες των γευμάτων σας μπροστά ή πίσω λίγες μέρες πριν

Για να μην είναι πολύ απότομη η αλλαγή της ώρας για το μαλλί σας, σκεφτείτε να αλλάξετε σταδιακά την ώρα των γευμάτων του. Μετακινήστε τα μπροστά ή πίσω 5 ή 10 λεπτά κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, η γάτα σας δεν θα εκπλαγεί όταν, την D-Day, δεν βρει το μπολ της γεμάτο τη συνηθισμένη ώρα.

2. Σχεδιάστε με τον κτηνίατρο ένα νέο πρόγραμμα για τα φάρμακα

Εάν η γάτα σας λαμβάνει μια συγκεκριμένη θεραπεία, για παράδειγμα για διαβήτη, σημασία έχει ποια ώρα της ημέρας του δίνετε το φάρμακό του. Έτσι, θυμηθείτε να το συζητήσετε με τον κτηνίατρο εκ των προτέρων, πριν αλλάξετε την ώρα της θεραπείας του.

3. Συνηθίστε τον στις μεταγενέστερες αφίξεις σας

Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά η γάτα σας ξέρει ακριβώς πότε υποτίθεται ότι πρέπει να είστε σπίτι από τη δουλειά. Επομένως, αν, λόγω της αλλαγής της ώρας, επιστρέψετε στο σπίτι αργότερα από το συνηθισμένο, μπορεί να τον αγχώσει. Θυμηθείτε λοιπόν να τον συνηθίσετε σταδιακά στα νέα σας προγράμματα αλλάζοντας τα κατά λίγα λεπτά κάθε μέρα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο ? Θα σας αρέσει επίσης:

6 συμβουλές για να εφαρμόσετε!

Αυτός είναι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ λόγος που νιαουρίζουν οι γάτες!