Τι ετήσιο προϋπολογισμό πρέπει να σχεδιάσετε για τη γάτα σας;

Θέλετε να υιοθετήσετε μια γάτα; Πολύ καλή ιδέα, αλλά είναι απαραίτητο πρώτα να ξέρετε αν θα μπορέσετε να καλύψετε όλες τις ανάγκες του!

Το πρώτο έτος

Η υιοθεσία της γάτας

Το κόστος της υιοθεσίας μιας γάτας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: φυλή, ηλικία, φύλο. Επιπλέον, αν υιοθετήσεις από κτηνοτρόφο ή αν υιοθετήσεις από καταφύγιο, θα δεις ξεκάθαρα τη διαφορά στην τιμή.

Για καθαρόαιμη γάτα, από εκτροφέα, υπολογίστε από 500 έως 2000 €. Σε ένα καταφύγιο, η υιοθεσία θα σου κοστίσει εκατό ευρώ. Αυτή η τιμή περιλαμβάνει τα κτηνιατρικά έξοδα του ζώου, όπως η στείρωση ή η ταυτοποίηση.

Το υλικό που θα παρασχεθεί

 • Καροτσάκι : μεταξύ 20 και 100 €.
 • Σκουπίδια : η τιμή μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 100 €. Όλα εξαρτώνται από το αν θέλετε ένα απλό κουτί απορριμμάτων, ένα σπίτι τουαλέτας ή ένα αυτοκαθαριζόμενο κουτί απορριμμάτων. Επίσης, σκεφτείτε να αγοράσετε μια σέσουλα απορριμμάτων για περίπου $3.
 • Μπολ : μεταξύ 2 και 10 € ανά μπολ. Υπάρχουν επίσης μηχανήματα αυτόματης πώλησης τροφίμων σε τιμές που ξεκινούν από 30€.
 • Κουτί μεταφοράς : μεταξύ 20 και 60 €.
 • Παιχνίδια : η τιμή είναι περίπου δέκα ευρώ ανά σετ αλλά αν θέλετε ένα δέντρο γάτας, οι τιμές μπορούν να ξεκινήσουν από 30 € και να φτάνουν έως και τα εκατό ευρώ για πιο εξελιγμένα μοντέλα.
 • Ένας κόφτης νυχιών : μεταξύ 5 και 20 €.
 • Μια βούρτσα : μεταξύ 10 και 30 €.
 • Μια γρατσουνιά ανάρτηση : μεταξύ 5 και 30 €.
δέντρο γάτας
Συντελεστές: marjoleiny/Pixabay

Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο

Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο με τη γάτα σας θα σας κοστίσει μεταξύ 30 και 200 €, ανάλογα με το αν έχετε γατάκι ή ενήλικη γάτα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν επίσης από την κατάσταση της υγείας του τριχώματος σας.

 • Αποστείρωση: περίπου 50€ για αρσενικό και 100€ για γυναίκα.
 • Ο πρώτος εμβολιασμός ή το αναμνηστικό εμβόλιο: 70€ περίπου.
 • Αναγνώριση με ηλεκτρονικό τσιπ: περίπου 70€.

Σημειώστε ότι άλλες δαπάνες για την υγεία, όπως απωθητικά ψύλλων ή αποπαρασιτωτικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτό το είδος θεραπείας κοστίζει γενικά γύρω στα δεκαπέντε ευρώ και πρέπει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές το χρόνο.

Κάθε χρόνο

Ο προϋπολογισμός του φαγητού

Ο προϋπολογισμός τροφής της γάτας σας θα εξαρτηθεί από την ποιότητα της τροφής που θα την ταΐσετε. Λοιπόν, μετρήστε μεταξύ 20 και 100 € το μήνα. Σημειώστε ότι τα βρεγμένα τρόφιμα (πατέ) είναι πιο ακριβά από τα κροκέτα.

Ο προϋπολογισμός των απορριμμάτων

Για αποτελεσματική γέννα, μετρήστε 15 έως 20 € το μήνα. Κατά τη διάρκεια του έτους, τα απορρίμματα θα σας κοστίσουν περίπου 200 €.

Σημειώστε ότι καλό είναι να αλλάζετε τα απορρίμματα μία φορά την εβδομάδα. Επομένως, θα χρειαστείτε μία έως δύο συσκευασίες απορριμμάτων το μήνα.

Ο κτηνιατρικός προϋπολογισμός

Ο εκτιμώμενος κτηνιατρικός προϋπολογισμός για μια γάτα είναι περίπου 200 € το χρόνο. Περιλαμβάνει επισκέψεις ελέγχου (περίπου 50€), υπενθυμίσεις εμβολίων (περίπου 60€) καθώς και διάφορες θεραπείες όπως η αποπαρασίτωση.

Και αν αποφασίσετε να επιλέξετε ασφάλιση για τη γάτα σας, θα σας κοστίσει μεταξύ 5 και 20 € το μήνα.

κωφή γάτα
Credits: Natalia Kuzina / iStock

Ο προϋπολογισμός ομορφιάς

Ορισμένες ράτσες γατών, ειδικά αυτές με μακριά μαλλιά, απαιτούν έναν ή δύο καλλωπισμούς το χρόνο. Εάν αυτό ισχύει για τη γάτα σας, μετρήστε γύρω στα πενήντα ευρώ για κάθε επίσκεψη στο κομμωτήριο.

Ο προϋπολογισμός των διακοπών

Αν πας διακοπές και δεν μπορείς να πάρεις τη γάτα σου, θα σου κοστίσουν οι συντάξεις δέκα ευρώ την ημέρα.

Εκτίμηση: ο προϋπολογισμός που θα προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του έτους

Συμπερασματικά, κατά τη διάρκεια του πρώτος χρόνοςμετρώντας την υιοθεσία της γάτας καθώς και τη φροντίδα και τα αξεσουάρ που θα χρειαστεί, θα πρέπει να πληρώσετε μεταξύ 400 και 1500 €.

Στη συνέχεια, κάθε χρόνο, θα είναι απαραίτητο να προστίθενται τρόφιμα, κτηνιατρικά έξοδα ή ακόμα και περιποίηση. Επομένως, ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη γάτα σας υπολογίζεται μεταξύ 700 και 1.000 € ετησίως.

6 ιδέες για εσωτερικές εγκαταστάσεις για τη γάτα σας

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την εντελώς χνουδωτή γάτα