τι να μην κάνεις!

Εάν είστε ο περήφανος ιδιοκτήτης μιας μακρυμάλλης γάτας, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τους κόμπους στα μαλλιά του μικρού σας φίλου. Όταν χαϊδεύετε το αιλουροειδές σας, μπορεί πράγματι να παρατηρήσετε ότι έχουν σχηματιστεί μπάλες μαλλιών σε μία ή περισσότερες περιοχές του τριχώματος του. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, έχετε πραγματικά τα σωστά αντανακλαστικά; Αυτό θα ελέγξουμε αμέσως!

Καλό να ξέρω : εκτός του ότι είναι αντιαισθητικοί, οι κόμποι μπορεί να είναι επώδυνοι για τους φίλους της γάτας μας. Και αν δεν αφαιρεθούν γρήγορα, μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος, ακόμη και σε μόλυνση. Για να μην αναφέρουμε ότι προάγουν την εμφάνιση παρασίτων. Για να αποφύγετε αυτό, θυμηθείτε να βουρτσίζετε το τρίχωμα της γάτας σας κάθε μέρα.

1. Μην κόβετε ποτέ τα μαλλιά της γάτας σας με ψαλίδι

Αφού ανακαλύψατε συστάδες μαλλιών στη γούνα του μικρού σας τέρατος, πιθανότατα είχατε το ένστικτο να πιάσετε ένα ψαλίδι για να τα ξεφορτωθείτε όλα. Μεγάλο λάθος!

Εάν η γάτα σας δεν έχει την τάση να συμπεριφέρεται σαν μαρμάρινο άγαλμα, είναι καλύτερο να το αποφύγετε. Πράγματι, θα μπορούσατε εύκολα να προκαλέσετε ατύχημα κόβοντας το δέρμα. Και αν πραγματικά δεν έχετε άλλη λύση από το να κόψετε τους κόμπους στη γούνα της γάτας σας, προτιμήστε να χρησιμοποιείτε ψαλίδι με στρογγυλή μύτη ή ηλεκτρική κουρευτική μηχανή. Ή ακόμα, αν είναι δυνατόν, καλέστε ένα επαγγελματίας περιποιητής.

βούρτσα γάτας
Συντελεστές: anastas_ / iStock

2. Μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινο εργαλείο ξεμπέρδεσης

Έχουμε διαβάσει ή ακούσει συχνά ότι σε περίπτωση σκληρών κόμπων στο τρίχωμα της γάτας, είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε λίγο σαμπουάν που ξεμπερδεύει για να διευκολύνετε το βούρτσισμα. Στην πραγματικότητα, θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Και για καλό λόγο, όχι μόνο θα ήταν άχρηστος επειδή οι κόμποι έχουν ήδη σχηματιστεί, αλλά επιπλέον αυτός ο τύπος προϊόντος που έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους τείνει να να γίνει πιο βαρύ λίγη τρίχα ακόμα από τις φίλες μας με τις γατούλες. Και αυτό ακόμα και μετά το ξέπλυμα.

Για να μην αναφέρουμε ότι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τη γάτα σας. Πράγματι, αν έγλειφε τα μαλλιά του εμποτισμένα με conditioner, θα μπορούσε να είναι τοξικό για αυτόν. Επειδή, να θυμάστε, τα προϊόντα ξεμπερδέματος περιέχουν επιβλαβή συστατικά που σε καμία περίπτωση δεν γίνονται για να καταποθούν. Γι’ αυτό προτιμήστε ένα προϊόν που ξεμπερδεύει ειδικά για γάτες.

Σημειώστε επίσης ότι είναι καλύτερο αποφύγετε να βρέχετε τη γάτα σας γιατί αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να κάνει τους κόμπους του ακόμα πιο σφιχτούς, και επομένως ακόμη πιο δύσκολο να εξαλειφθούν.

3. Αποφύγετε τη χτένα ψύλλων, η οποία είναι πολύ λεπτή

Εάν οι κόμποι της γάτας σας δεν είναι ακόμη πολύ εμφανείς, μπορείτε να δοκιμάσετε να τους βουρτσίσετε. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε ένα φαρδιά οδοντωτή χτένα ή μια βούρτσα “κόπτη κόμπων” για να αποφύγετε να τραβάτε πολλά μαλλιά από το αιλουροειδές σας. Στη συνέχεια ξεκινήστε το βούρτσισμα ξεκινώντας από τη βάση των κόμβων μέχρι την κορυφή.

Θυμηθείτε επίσης να μην τραβάτε το δέρμα της γάτας σας κρατώντας τη βάση των μαλλιών της στο χέρι σας. Για να καταδείξουμε την άποψή μας, εδώ είναι ένα πολύ ενδεικτικό σύντομο βίντεο:

Έχεις γίνει σκλάβος της γάτας σου;

πρέπει όντως να τα ταΐσεις;