10 ιδέες για να το κάνετε πιο διασκεδαστικό για τη γάτα σας

Ακόμα κι αν ζείτε σε ένα μικρό χώρο, όπως ένα στούντιο για παράδειγμα, δεν είναι αυτός ο λόγος που η γάτα σας πρέπει να βαριέται όλη μέρα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το διαμέρισμά σας πιο διασκεδαστικό και διεγερτικό για το γατάκι σας. Να είστε σίγουροι, τίποτα πολύ εξελιγμένο. Μόνο μερικές απλές προσαρμογές μπορούν να είναι αρκετές για να βελτιώσουν την καθημερινότητα της τρίχας σας!

1. Ράφια τοίχου

Είναι γνωστό, οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν και κουρνιάζουν σε ψηλά σημεία. Αυτό τους επιτρέπει όχι μόνο ναπαρατηρούν το περιβάλλον τους χωρίς να φαίνονται, αλλά και να μπορεί να αντιδρά άμεσα σε περίπτωση κινδύνου. Ωστόσο, δεν είναι επειδή ζείτε σε ένα μικρό διαμέρισμα που δεν μπορείτε να προσφέρετε τέτοια σημεία παρατήρησης στη γάτα σας.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ράφια τοίχου που μπορείτε να στερεώσετε στους τοίχους σας, από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Και όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο! Σημειώστε ότι αυτό θα επιτρέψει επίσηςεπεκτείνετε την περιοχή της γάτας σαςκαι μόνο για αυτό θα είναι ακόμα πιο ευτυχισμένος.

ράφια τοίχου γάτας
Πιστώσεις: iStock/holydude

2. Ένα δέντρο γάτας

Αυτό είναι το βασικό αξεσουάρ που πρέπει να έχει κάθε ιδιοκτήτης γάτας. Και για καλό λόγο, το δέντρο της γάτας είναι το κεντρικό στοιχείο της επικράτειας ενός αιλουροειδούς. Χρησιμεύει ως καταφύγιο, στύλος γρατσουνίσματος αλλά και παιδική χαρά. Εν ολίγοις, συγκεντρώνει όλα όσα εκτιμούν οι αιλουροειδείς φίλοι μας.

Και παρόλο που ένα μεγάλο δέντρο γάτας θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο για μια γάτα που δεν έχει πρόσβαση στο εξωτερικό, υπάρχουν και μικρότερα που κάνουν το ίδιο. Αρκεί η γάτα σας να έχει άλλες δυνατότητες για διασκέδαση, εγκαταστήστε ένα δέντρο γάτας που δεν πιάνει πολύ χώρο στο έδαφος αλλά που είναι σχετικά ψηλό είναι αρκετά πιθανό. Συνήθως, τα πιο απλά μοντέλα αποτελούνται από ένα ξύσιμο στύλο και μία ή περισσότερες υπερυψωμένες πλατφόρμες, με ή χωρίς κρεμαστά παιχνίδια.

δέντρο γάτας
Credits: Pliekhova / iStock

3. Ένα παράθυρο με θέα

Όσο ζούσαν πάντα σε ένα διαμέρισμα, οι γάτες δεν αισθάνονται απαραίτητα την ανάγκη να βγουν έξω. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους αρέσει να παρακολουθούν τι συμβαίνει εκεί! Και υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν έξω ανάμεσα στα πουλιά που πετούν, τους ανθρώπους που περνούν, τα σύννεφα που κυματίζουν στον άνεμο…

Έτσι, για να μπορέσει η γάτα σας να επωφεληθεί λίγο από αυτόν τον έξω κόσμο, μη διστάσετε του έστησε ένα άνετο μέρος σε ένα περβάζι παραθύρου. Προσοχή όμως μην το αφήσετε ανοιχτό!

κουβέντα
Credits: Alena Shapran / iStock

4. Ξυστά κατά βούληση

Το ξύσιμο είναι μια δραστηριότητα από μόνη της με τους φίλους μας τις γάτες. Τους επιτρέπει όχι μόνο να διατηρούν τα νύχια τους, αλλά και να τεντώνουν και επισημάνετε την επικράτειά τους. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία ή περισσότερες αναρτήσεις scratching αφιερωμένες σε αυτήν τη δραστηριότητα στο περιβάλλον τους.

Για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να χαράξει τον καναπέ σας, τοποθετήστε αρκετούς στύλους γρατσουνίσματος στο εσωτερικό σας. Και μη διστάσετε να διαφοροποιήσετε τις φόρμες ! Πράγματι, μερικά μπορεί να είναι κάθετα, άλλα οριζόντια, ενώ υπάρχουν ακόμη και γωνιακοί στύλοι γρατσουνίσματος και στύλοι ξύσιμο τοίχου.

griffoir
Συντελεστές: IcemanJ / iStock

5. Μια γωνιακή ξύστρα

Σίγουρα έχετε ήδη παρατηρήσει ότι η γάτα σας εκτιμά ιδιαίτερα το τρίψιμο του κεφαλιού της στα έπιπλα (αλλά και εναντίον σας). Στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος για αυτόν αναπτύξει το άρωμά του σε κάθε αντικείμενο στην επικράτειά του. Έτσι νιώθει σαν στο σπίτι του και ασφαλές.

Για να ανταποκριθείτε σε αυτό το φυσικό ένστικτο επιτρέποντας στη γάτα σας να αισθάνεται καλά, σκεφτείτε τοποθετήστε στις γωνίες των επίπλων σας (καναπές, τραπέζια, καρέκλες κ.λπ.) μία ή περισσότερες ξύστρες. Άμεσο αποτέλεσμα καταπολέμησης του στρες!

Το επεξηγηματικό βίντεο :

6. Φυτά για γάτες

Αν και πολλά φυτά είναι δηλητηριώδη για τις γάτες, άλλες έχουν ευεργετική επίδραση σε αυτές. Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση του είδος δυόσμου, το οποίο έχει το πλεονέκτημα ότι τους επιτρέπει να εξαγνιστούν. Αναφέρουμε επίσης το είδος δυόσμουτου οποίου το ευφορικό αποτέλεσμα εκτιμάται ιδιαίτερα από τις περισσότερες γάτες.

Σε κάθε περίπτωση, να ξέρετε ότι αυτά τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους. Εκτός από το ότι δεν πιάνουν χώρο, θα φέρουν μια πινελιά πρασίνου στο διαμέρισμά σας. Όλα αυτά ενώ κάνετε τη γάτα σας ευτυχισμένη!

φυσική αποπαρασίτωση γάτα
Πιστώσεις: dzika_mrowka / iStock

7. Διαδραστικά παιχνίδια

Μπάλες, κουδούνια και άλλα ψεύτικα ποντίκια δεν είναι τα μόνα παιχνίδια που μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας. Υπάρχουν πολύ πιο διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως π.χ παζλαυτοί διαδραστικούς διανομείς τροφίμων ή ακόμα και το παιχνίδια που κρέμονται από τα πόμολα της πόρτας και παράθυρα.

Ο στόχος όλων αυτών των παιχνιδιών είναι ο ίδιος: διεγείρουν το κυνηγετικό ένστικτο της γάτας σας καθώς και τις δεξιότητες σκέψης της, όλα αυτά διασκεδάζοντας!

συνομιλία παζλ
Συντελεστές: Λήψη βίντεο YouTube / CatAmazing

8. Αιώρες

Για να προσφέρετε στη γάτα σας δικές της θέσεις, βελτιστοποιώντας παράλληλα τον χώρο, σκεφτείτε να επιλέξετε αιώρες. Αυτά τα τελευταία μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε : ανάμεσα σε τέσσερις ράβδους καρέκλες, ανάμεσα σε τέσσερα πόδια τραπεζιού, ανάμεσα σε δύο τοίχους, σε μια πόρτα, ένα καλοριφέρ…

Θα δείτε, δεν θα αργήσει η γάτα σας να κάνει αυτές τις αιώρες τα αγαπημένα της μέρη για ύπνο!

hamac chat
Credits : iStock / Lilia Kulianionak

9. Ώρα παιχνιδιού!

Είναι απολύτως απαραίτητο. Στην πραγματικότητα, παίζετε με τη γάτα σας κάθε μέρα δεν είναι επιλογή αλλά καθήκον. Και για καλό λόγο, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να διασκεδάσεις μια γάτα από το να την κάνεις να παίξει με τον άνθρωπο της. Διότι, σε αντίθεση με αυτό που τείνουμε να πιστεύουμε, η γάτα δεν είναι μοναχικό και ανεξάρτητο ζώο. Είναι εξίσου δεμένος με τον αφέντη του όσο και ο σκύλος, μόνο που δεν το δείχνει.

Να παίξουμε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα με τη γάτα σας επομένως όχι μόνο θα την διασκεδάσει, αλλά και θα ενισχύσει τη σχέση σας.

η γάτα παίζει
Πιστώσεις: Dragi52 / iStock

10. Ένα λουρί και ένα λουρί

Εάν η γάτα σας είναι ο τολμηρός τύπος, γιατί να μην προσπαθήσετε πάρε μια βόλτα ? Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επενδύσετε σε ένα λουρί για γάτες, ένα λουρί και πάνω από όλα πολύ υπομονή. Στην πραγματικότητα, Το να μάθεις να βγαίνεις σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι πάντα εύκολο για μια γάτα. Αλλά, εάν λειτουργεί, θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτρέψετε στο κατοικίδιο ζώο σας να ανακαλύψει κάτι διαφορετικό από τους τέσσερις τοίχους του διαμερίσματός σας.

Να επιτύχεις, μην παίρνετε τη γάτα σας απευθείας στο δρόμο. Ξεκινήστε συνηθίζοντας να φοράει λουρί και μετά να φοράει λουρί. Μόλις το νιώσετε έτοιμο, κάντε την πρώτη σας έξοδο στο πλατύσκαλο, μετά στο κλιμακοστάσιο, μετά στην αίθουσα του κτιρίου κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, μην το αναγκάσεις ποτέείναι αυτός που δίνει το ρυθμό!

γάτα με λουρί
Credits: Remains / iStock

10 μικρές συμβουλές για να κάνετε την καθημερινότητα πιο εύκολη για τους ιδιοκτήτες γατών

Πόσο καιρό πρέπει να παίζετε με τη γάτα σας κάθε μέρα;