5 πράγματα που κάθε ιδιοκτήτης γάτας πρέπει να γνωρίζει

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο φόβος να κολλήσουν τοξοπλάσμωση απασχολεί τις εγκύους. Και ειδικά όσοι έχουν γάτα. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για αυτή την παρασιτική μόλυνση;

1. Τι είναι η τοξοπλάσμωση;

Η τοξοπλάσμωση είναι α μόλυνση που προκαλείται από το παράσιτο «Toxoplasma Gondii». Αυτό το παράσιτο μολύνει θερμόαιμα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Αλλά ο αγαπημένος του –και απαραίτητος– οικοδεσπότης είναι η γάτα. Και για καλό λόγο, είναι μέσα στο τελευταίο που αναπτύσσεται και αναπαράγεται.

2. Πώς μεταδίδεται η τοξοπλάσμωση;

Ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει τοξοπλάσμωση με διάφορους τρόπους:

  • τρώγοντας κακώς πλυμένα φυτά (φρούτα και λαχανικά)
  • τρώγοντας άψογο κρέας
  • πόσιμο μολυσμένο νερό
  • έρχονται σε επαφή με τα κόπρανα μιας μολυσμένης γάτας

Οι ίδιες οι γάτες προσβάλλονται από τοξοπλάσμωση κυνηγώντας πτηνά, τρωκτικά ή με την κατάποση μολυσμένου χόρτου. Για το λόγο αυτό, οι γάτες που έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο είναι πιο πιθανό να πάθουν μια μέρα τοξοπλάσμωση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιο πιθανό να κολλήσετε τοξοπλάσμωση από το φαγητό σας παρά από τη γάτα σας. Και μόλις μολυνθείτε, το σώμα σας (όπως ακριβώς και της γάτας σας) θα παράγει αντισώματα. Στη συνέχεια θα εμβολιαστείτε κατά του παρασίτου.

3. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Εάν είστε υγιής ενήλικας, η τοξοπλάσμωση δεν πρόκειται να αλλάξει τη ζωή σας. Αντιθέτως, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα παρατηρήσετε καν ότι έχετε μολυνθεί. Ειδικά δεδομένου ότι το παράσιτο που προκαλεί την ασθένεια αποβάλλεται φυσικά από τον οργανισμό μετά από περίπου έξι μήνες.

Από την άλλη, εάν είστε έγκυος και δεν είχατε ποτέ τοξοπλάσμωση, εδώ πρέπει να είστε σε εγρήγορση. Και για καλό λόγο, αν και η τοξοπλάσμωση είναι αβλαβής για τους περισσότερους ενήλικες, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το έμβρυοιδίως οδηγούν σε δυσπλασίες.

έγκυος γυναίκα γάτα
Πιστώσεις: iStock

Ομοίως, μεταξύ άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημαόπως άρρωστοι, ηλικιωμένοι ή παιδιά, η ασθένεια θα πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς.

4. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όπως είδαμε, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τοξοπλάσμωση δεν παρουσιάζονται κανένα σύμπτωμα. Ή το πολύ ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Από την άλλη, σε εξασθενημένα άτομα μπορεί κανείς να παρατηρήσει μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες, ημικρανίες, πυρετό, ναυτία, κακό συντονισμό ή ακόμα και σπασμούς.

5. Πώς να προλάβετε την τοξοπλάσμωση;

Εάν το απλό γεγονός της μόλυνσης από τοξοπλάσμωση μια μέρα σας ανησυχεί ή εάν είστε έγκυος, υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε. Πρώτα, σκεφτείτε πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν τα φάει.

Ιδιωτικό μπάνιο, μην τρώτε ποτέ ωμό κρέας. Με τον ίδιο τρόπο πλένετε τα χέρια σας καθώς και όλα τα κουζινικά σκεύη και τα σημεία που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας. Τέλος, η χρήση γαντιών είναι απαραίτητη όταν δραστηριότητες κηπουρικής για αποφυγή άμεσης επαφής με το έδαφος.

Και αν έχετε γάτα, φροντίστε επίσης βάλε γάντια όταν του αλλάζεις τα σκουπίδια. Επιπλέον, φροντίστε να του απαγορεύσετε την πρόσβαση στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να μην έρθει ποτέ σε επαφή με το φαγητό σας. Αλλά να είστε σίγουροι, δεν χρειάζεται να αφήσεις τα μαλλιά σου !

Θα σας αρέσει επίσης:

Τα ούρα και τα κόπρανα της γάτας σας είναι επικίνδυνα για την υγεία σας;

9 ασθένειες που μπορεί να σας μεταδώσει η γάτα σας

Είναι πραγματικά τόσο καθαρά τα πόδια της γάτας σας;

Top 5 από τις πιο όμορφες ράτσες μακρυμάλλης γατών

Καλή ή κακή ιδέα;