6 Καταπληκτικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα νύχια της γάτας σας

Ως ιδιοκτήτης γάτας, τείνουμε να πιστεύουμε ότι η μόνη ιδιαιτερότητα των νυχιών των φίλων μας των αιλουροειδών είναι ότι είναι ιδιαίτερα αιχμηρά. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερα από αυτό!

Καλό να ξέρω : η γάτα σας στην πραγματικότητα περπατά στις μύτες των ποδιών, σε αντίθεση με εμάς τους ανθρώπους που περπατάμε στις φτέρνες μας και στα πέλματα των ποδιών μας.

1. Είναι ανασυρόμενα

Γνωρίζατε ότι τα νύχια της γάτας σας είναι ανασυρόμενα; Αυτό σημαίνει ότιέχει τη δυνατότητα να τα βγάζει ή να τα βάζει όπως θέλει. Αλλά μόνο στα μπροστινά του πόδια! Πράγματι, οι γάτες δεν ανασύρουν τα νύχια των πίσω ποδιών τους.

Για παράδειγμα, όταν περπατάει, τα ανασύρει, αλλά όχι εντελώς. Μόνο οι άκρες των νυχιών του προεξέχουν τότε από τα πόδια του, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν. Ωστόσο, είναι για αυτόν τον λόγο που μπορείτε μερικές φορές ακούστε το χαρακτηριστικό κλικ των νυχιών του όταν η γάτα σας περπατάει στο παρκέ για παράδειγμα. Δεν τους βλέπεις, αλλά είναι εκεί!

Στη συνέχεια, όταν χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει (για πάρε τα νύχια σου ή κολλήστε στον καρπό σας για παράδειγμα), τα τεντώνει, με τον ίδιο τρόπο σαν να τέντωνες τα δάχτυλα των ποδιών σου. Χάρη σε αυτή την ικανότητα ανάσυρσης, οι γάτες μπορούν να περιορίσουν τη φθορά των νυχιών τους που συνδέονται με την επαφή με το έδαφος και έτσι να τα κρατούν πολύ αιχμηρά.

Σημειώστε ότι αυτή η απόσυρση είναι δυνατή επειδή τα νύχια της γάτας σας συνδέονται απευθείας με τα οστά των ποδιών τηςσε αντίθεση με τα νύχια μας που συνδέονται μόνο με τη σάρκα.

2. Αποτελούν ζωτικό εργαλείο

Τα νύχια της γάτας σας δεν είναι μόνο για να σας ξύνουν. Στην πραγματικότητα, είναι ζωτικής σημασίας για αυτόν. Στην πραγματικότητα, του επιτρέπουν να πιάσει το θήραμά του και να το κρατήσει στα πόδια τουνα σκαρφαλώνει σε επιφάνειες, να σκίζει κρέας ή να αμύνεται σε περίπτωση επιθετικότητας.

Όπως θα έχετε καταλάβει, χωρίς τα νύχια της, η γάτα σας δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στη φύση.

3. Πρέπει να διατηρούνται

Εάν η γάτα σας έχει τη συνήθεια να ξύνει, δεν είναι μόνο για να γίνουν πιο αιχμηρά. Πράγματι, οι οικόσιτες γάτες δεν χρειάζεται να κυνηγούν για τροφή και επομένως δεν χρειάζονται τα νύχια τους να βρίσκονται στο απόγειο της ικανότητας κοπής τους.

χειρίζεται συνομιλία
Συντελεστές: 2002lubava1981 / iStock

Όχι, στην πραγματικότητα, το ξύσιμο της γάτας σας βοηθάει τη γάτα σας να τη συντηρήσει. Γιατί ο τελευταίος μεγαλώνει συνεχώς, σε όλη του τη ζωή. Λίγο όπως όταν κόβεις τα νύχια σουεν συντομία.

4. Είναι κατασκευασμένα από κερατίνη

Όπως τα νύχια και τα μαλλιά σας, τα νύχια της γάτας σας αποτελούνται από α πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Και, αρκετές φορές το χρόνο, το εξωτερικό στρώμα κερατίνης πέφτει για να αντικατασταθεί με ένα νέο. Οπότε μην πανικοβληθείτε αν βρείτε θήκες νυχιών στο έδαφος…

5. Μπορούν να κοπούν, αλλά…

Εάν η γάτα σας ζει σε διαμέρισμα ή είναι ηλικιωμένη, συνιστάται έκοψε τα νύχια του περίπου μια φορά το μήνα. Αυτό θα το αποτρέψει από το να κολλήσει παντού και να πληγωθεί. Ωστόσο, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης. Στην πραγματικότητα, αν κόψατε τη φλέβα που υπάρχει μέσα στο νύχιόχι μόνο θα ήταν πολύ οδυνηρό για τη γάτα σας, αλλά θα της προκαλούσε επίσης έντονη αιμορραγία.

Για να αποφύγετε την καταστροφή, προμηθευτείτε ένα νυχοκόπτη. Τότε, φροντίστε να κόψτε μόνο την άκρη του νυχιού, συνήθως λευκό ή διάφανο. Από την άλλη, μην κόβετε ποτέ το ροζ μέρος!

6. Έχουν καμπύλες

Εάν τα νύχια της γάτας σας είναι κυρτά, είναι για να της το επιτρέψετε καλύτερα να κολλήσει στη λεία του. Αυτή η φόρμα μπορεί επίσης να είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα κατά την αναρρίχηση σε δέντρα, για παράδειγμα.

Δείτε πώς θα τα κρατήσετε ζεστά τον χειμώνα

5 τρόποι για να βοηθήσετε εγκαταλελειμμένες γάτες σε καταφύγια