9 εκπληκτικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το χρώμα των ματιών της γάτας σας

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά των γατών που γοητεύουν τους λάτρεις των αιλουροειδών: η ικανότητά τους να γουργουρίζουν, να κινούνται αθόρυβα, να προσγειώνονται (σχεδόν) πάντα στα πόδια τους… Αλλά υπάρχει κάτι άλλο που κάνει τις γάτες τόσο απίστευτες: τα μάτια τους. , ειδικά το χρώμα των ματιών τους.

1. Το χρώμα των ματιών εξαρτάται από το επίπεδο μελανίνης

Στο μάτι, είναι η ίριδα, η έγχρωμη ζώνη γύρω από την κόρη, η οποία περιέχει κύτταρα που παράγουν χρωστική: τα μελανοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη. Χρυσός, όσο περισσότερη μελανίνη στην ίριδα της γάτας σας, τόσο πιο σκούρο θα είναι το χρώμα των ματιών της.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι γάτες δεν έχουν καστανά ή μαύρα μάτια. Στην πραγματικότητα, το πιο σκούρο χρώμα ματιών που μπορείτε να παρατηρήσετε σε μια γάτα είναι το χάλκινο.

2. Όσο πιο ενεργά είναι τα κύτταρα, τόσο πιο έντονο το χρώμα

Αν το χρώμα των ματιών της γάτας σας είναι τόσο έντονο, είναι γιατί τα μελανοκύτταρά του είναι ιδιαίτερα ενεργά. Αν ήταν λιγότερο δραστήριοι, τα μάτια του δεν θα ήταν τόσο φωτεινά και ζωηρά, αλλά το χρώμα τους θα ήταν μάλλον χλωμό.

3. Οι καθαρόαιμες γάτες έχουν πιο έντονο χρώμα ματιών

Γενικά, οι καθαρόαιμες γάτες τείνουν να έχουν πιο έντονο χρώμα ματιών από τις γάτες του σοκακιού. Ο λόγος ? Οι κτηνοτρόφοι έχουν επιλέξει εδώ και πολλές γενιές αιλουροειδών με πολύ συγκεκριμένα χρώματα ματιών.

πορτρέτο γάτας μπλε μάτια
Credits: Pxhere

Αυτό, για παράδειγμα, εξηγεί γιατί οι περισσότερες γάτες Σιάμ σήμερα έχουν μπλε μάτια.

4. Οι γαλανομάτες γάτες δεν έχουν μελανίνη

Εάν η γάτα σας έχει μπλε μάτια, είναι επειδή δεν έχει μελανοκύτταρα στην ίριδά της. Επομένως, δεν παράγει μελανίνη και έτσι τα μάτια του δεν μπορούν να χρωματιστούν.

Αυτό λοιπόν το γαλαζωπό χρώμα είναι στην πραγματικότητα ένα απλό επίδραση της διάθλασης του φωτός στον μαθητή του.

5. Τα γατάκια γεννιούνται πάντα με μπλε μάτια.

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα γατάκια έχουν μπλε μάτια όταν γεννιούνται. Η εξήγηση είναι απλή: τα μελανοκύτταρα που έχουν στην ίριδά τους δεν έχουν αρχίσει ακόμη να παράγουν μελανίνη. Μόνο από την ηλικία των 4 εβδομάδων αρχίζουν να ενεργοποιούνται. Και μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να αποκτήσει ένα αιλουροειδές το τελικό χρώμα των ματιών του.

Από την άλλη, για τις γάτες που δεν έχουν μελανοκύτταρα, θα κρατήσουν μπλε μάτια στην ενήλικη ζωή.

6. Το χρώμα των ματιών δεν εξαρτάται από το χρώμα της γούνας

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, το χρώμα των ματιών των γατών δεν σχετίζεται με το χρώμα του τριχώματος τους. Στην πραγματικότητα, τα μελανοκύτταρα της γούνας μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ενεργά από αυτά των ματιών.

Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα: λευκές γάτες. Οι τελευταίοι είναι πιο πιθανό να έχουν μπλε μάτια ή ψαράκια (ένα μπλε μάτι και ένα πράσινο μάτι) λόγω της παρουσίας ενός συγκεκριμένου γονιδίου, του κυρίαρχου λευκού γονιδίου. Αλλά το ίδιο γονίδιο τους κάνει επίσης πιο πιθανό να είναι κωφοί.

λευκά περίεργα μάτια γάτας
Συντελεστές: vistawei/Pixabay

7. Το κίτρινο χρώμα είναι το πιο κοινό

Το κίτρινο χρώμα είναι το το πιο κοινό χρώμα ματιών στις γάτες. Αλλά η ένταση της απόχρωσης δεν είναι πάντα η ίδια. Έτσι, μια γάτα με κίτρινα μάτια μπορεί να έχει μάτια ανοιχτού κίτρινου ή χρυσοκίτρινου χρώματος.

8. Τα σκούρα χρώματα είναι τα πιο σπάνια

Στις γάτες, τα πιο σπάνια χρώματα ματιών είναι αυτά που περιέχουν την περισσότερη μελανίνη. Αυτά είναι πιο σκούρα χρώματα, όπως χάλκινο ή πορτοκαλί.

9. Αν αλλάξει το χρώμα των ματιών, είναι σημάδι προβλήματος υγείας.

Εάν η γάτα σας είναι ήδη ενήλικη και το χρώμα των ματιών της αλλάζει ξαφνικά, πήγαινε γρήγορα σε κτηνίατρο. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι μιας ήπιας ή σοβαρής ασθένειας, όπως για παράδειγμα η λευχαιμία των αιλουροειδών.

Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

6 απίθανα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μάτια της γάτας σας

Κορυφαίες 8 φυλές γατών με πράσινα μάτια

Σχήματα των μαθητών της γάτας: ανακαλύψτε το νόημά τους!

Top 10 φυλές γατών με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Οι 10 κορυφαίες ράτσες γατών που τα πάνε καλά με τους σκύλους