9 συμβουλές για να διατηρείτε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι όταν έχετε γάτα!

Το να έχεις γάτα είναι πραγματική ευτυχία σε καθημερινή βάση. Εκτός από το καθάρισμα των περισσότερων ημερών της εβδομάδας. Και για καλό λόγο, ανάμεσα στις τρίχες που κολλάνε παντού, στους κόκκους των σκουπιδιών που πέφτουν στο κρεβάτι και στις μυρωδιές των περιττωμάτων που αρωματίζουν το σπίτι, υπάρχουν αρκετά για να νιώσεις γρήγορα πνιγμένος. Ειδικά για τους πιο μανιακούς ανάμεσά σας. Αλλά να είστε σίγουροι, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές για να κάνετε το σπίτι σας καταφύγιο καθαριότητας, ακόμα και με μια γάτα!

1. Τοποθετήστε ένα στρώμα απορριμμάτων

Αυτή είναι η βάση. Εάν η γάτα σας δεν έχει πρόσβαση στο εξωτερικό και επομένως κάνει τις δουλειές της σε ένα κουτί απορριμμάτων, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα στρώμα απορριμμάτων εκεί. Αυτό το χαλάκι σας επιτρέπει να «σκουπίζετε» τα πόδια του αιλουροειδούς σας όταν αφήνει τα απορρίμματα, διατηρώντας έτσι τους περισσότερους κόκκους απορριμμάτων που έχουν παραμείνει κολλημένοι στα μαλλιά του.

Και είναι ακόμη πιο υγιεινό, καθώς σας επιτρέπει επίσης να απορροφήσετε μερικά από τα ούρα ή τα κόπρανα που έχουν κατακαθίσει στα πόδια της γάτας σας. Ωστόσο, μην ονειρεύεστε, και πάλι δεν θα σας απαλλάξει από την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα!

2. Ρίξτε μαγειρική σόδα στο κουτί απορριμμάτων

Για να αποτρέψετε ολόκληρο το σπίτι να μάθει ότι η γάτα σας έχει ανακουφιστεί μέσα στο κουτί της, υπάρχει ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό κόλπο. Όταν αλλάζετε το κουτί απορριμάτων της γάτας σας, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα στον πάτο του ταψιού. Στη συνέχεια καλύψτε με καθαρά σκουπίδια.

Από εδώ και στο εξής, όταν το μαλλί σας θα κάνει τη μεγάλη ή τη μικρή προμήθεια, δεν θα χρειάζεται πλέον να υποφέρετε από τις άσχημες μυρωδιές. Πράγματι, η μαγειρική σόδα έχει την ιδιαιτερότητα να απορροφά αποτελεσματικά τις οσμές!

σκουπίδια
Πιστώσεις: iStock

3. Επιλέξτε σακούλες απορριμμάτων

Αντί να πετάτε τα λερωμένα απορρίμματα της γάτας σας απευθείας στον κάδο απορριμμάτων σας, βάλτε τα πρώτα σε μια σακούλα απορριμμάτων, που θα έχετε εγκαταστήσει προηγουμένως στο κάτω μέρος της δεξαμενής. Αυτό θα περιέχει οσμές και πιθανές διαρροές από τα σκουπίδια και έτσι θα διατηρήσει το εσωτερικό σας.

Μόνο ένα μικρό μειονέκτημα: αυτό το κόλπο δεν είναι καθόλου οικολογικό! Έτσι, μπορείτε επίσης να επιλέξετε αυτήν τη λύση: αλλάξτε τα απορρίμματα της γάτας σας την ημέρα που θα πετάξετε τα σκουπίδια.

4. Βουρτσίστε τη γάτα σας τακτικά

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θαυματουργή θεραπεία για την εισβολή τρίχες γάτας σε ρούχα ή έπιπλα. Τι περισσότερο αν το αιλουροειδές σας έχει μακριά μαλλιά! Ωστόσο, μπορείτε να περιορίσετε τη ζημιά βουρτσίζοντας τη γάτα σας καθημερινά για να το κάνετεαφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερες νεκρές τρίχες κάθε μέρα.

Το μικρό επιπλέον: θα σας το επιτρέψει επίσης μειώστε την ποσότητα των νεκρών μαλλιών καταπίνεται από τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της τουαλέτας της και έτσι αποτρέπεται ο σχηματισμός τριχόμπαλων στο στομάχι της. Και ποιος λέει λιγότερες τρίχες λέει λιγότερους εμετούς για καθαρισμό!

5. Τοποθετήστε ένα κουτί παιχνιδιών

Η γάτα σας έχει πιθανώς ένα σωρό διαφορετικά παιχνίδια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα παιχνίδια τείνουν να είναι ξαπλωμένα γύρω από το σπίτι και να κυκλοφορούν σύμφωνα με την τρέλα της γάτας σας.

Για να βάλετε κάποια τάξη σε όλα αυτά, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα κουτί παιχνιδιών στο σαλόνι (ένα μικρό καλάθι ή χαρτόκουτο θα κάνει). Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που έρχεστε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα χαμένο παιχνίδι, μπορείτε να το επαναφέρετε στην αρχική του θέση. Προσοχή, ωστόσο, ότι αυτό το κουτί παιχνιδιών είναι πάντα διαθέσιμος για τη γάτα σας. Ακόμα κι όταν λείπεις!

κουτί παιχνιδιών για γάτες
Πίστωση: kmsh/iStock

6. Καλύψτε έπιπλα

Για να αποτρέψετε τον καναπέ ή το κάλυμμά σας να καλύπτεται από τρίχες ή βρωμιά, σκεφτείτε να καλύψετε τα έπιπλά σας με όμορφα ριχτάρια που καθαρίζονται εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τα αφαιρέσετε εύκολα αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι.

Ωστόσο, θυμηθείτε να τα καθαρίζετε τακτικά!

7. Τοποθετήστε ένα στρώμα τροφοδοσίας

Είναι η ίδια αρχή όπως για το χαλάκι απορριμμάτων: έχετε ένα ειδικό χαλάκι κάτω από τα μπολ με νερό και φαγητό της γάτας σαςπου σας επιτρέπει να μειώσετε την περιοχή καθαρισμού από ψίχουλα και άλλες πιτσιλιές.

Σημειώστε ότι λειτουργεί και με δίσκο, σουπλά ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο της επιλογής σας.

8. Κόψτε τα νύχια

Εάν θέλετε να αποφύγετε να καταλήξετε με μικρά κομμάτια κουρτίνας, χαρτί υγείας, χαλί ή οποιοδήποτε άλλο εύθραυστο αντικείμενο διάσπαρτα στο σπίτι σας, συνιστάται να κόψτε τα νύχια της γάτας σας μία φορά το μήνα.

Είναι επίσης απαραίτητο να του αγοράσετε (ή να του κάνετε) μια γρατσουνιστική θέση.

9. Καθαρίστε τον πάγκο της κουζίνας

Αγαπάει η γάτα σας να πηδά στο τραπέζι της τραπεζαρίας ή στον πάγκο της κουζίνας; Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε πάντα καθαρίστε τα καλά πριν τους βάλετε φαγητό.

Ο λόγος ? Το αιλουροειδές σας θα μπορούσε να είναι φορέας τοξοπλάσμωσης ή άλλων παθογόνων και μολύνουν το φαγητό σας. Έτσι, ακόμα κι αν οι επιπτώσεις είναι γενικά ήπιες στην ανθρώπινη υγεία, είναι προτιμότερο να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις.

Θα σας αρέσει επίσης:

Γάτα: 10 συμβουλές για ένα πάντα καθαρό κουτί απορριμμάτων!

Πώς να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του κατούρη της γάτας: 6 ασταμάτητες συμβουλές!

10 μικρές συμβουλές για να κάνετε την καθημερινότητα πιο εύκολη για τους ιδιοκτήτες γατών

Κινήσεις της ουράς της γάτας: ανακαλύψτε το νόημά τους!

CBD για ανακούφιση από το άγχος της γάτας